Häktas för gymmordet – var tidigare huvudmisstänkt i frisörskjutning

Publicerad 2022-04-14

Polis på plats efter skjutningen i Borås.
Polis på plats efter skjutningen i Borås.

En 18-årig man häktades i dag misstänkt för gymmordet i Stockholm.

Det är andra gången på bara några år som den unge mannen misstänks vara inblandad i en uppmärksammad skjutning mitt på dagen.

Då på en frisörsalong – nu på ett gym.

När den maskerade gärningsmannen gick in på gymmet i Vasastan i Stockholm var måltavlan en medlem i mc-gänget Bandidos, enligt Aftonbladets uppgifter.

I stället träffade flera skott ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, som försökte stoppa mordet. Två dagar senare dog Fredrik Andersson på sjukhus.

PLUS: Två nätverk tros ha gått ihop i kriget mot Bandidos

I dag häktades 18-åringen misstänkt för mordet på Delta Gym. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, den starkare misstankegraden.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Daniel Suneson som är förundersökningsledare, utan resultat. I ett pressmeddelande efter häktningen lämnade Suneson en kort kommentar:

–  Av hänsyn till utredningen kan jag inte lämna ytterligare kommentarer kring detaljer om mannens medverkan i brottet, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Tekniker utanför gymmet i Vasastan i Stockholm tidigare i år.
Tekniker utanför gymmet i Vasastan i Stockholm tidigare i år.

Dömdes och friades för annan skjutning

Den 11 september 2020 sköts en då 25-årig frisör i benet. En mörkt klädd och maskerad gärningsman stormade plötsligt in på en frisörsalong i Borås och öppnade eld.

Polisens misstänkte att en person med kopplingar till gängkriminalitet som befann sig på frisörsalongen var den egentliga måltavlan.

18-åringen, som nu har häktats för skjutningen på Delta Gym dömdes först för dådet i Borås. Tingsrätten dömde honom för mordförsök, grov misshandel och grovt olaga hot. Han dömdes också för framkallande av fara för annan eftersom ytterligare två personer befann sig i frisörsalongen vid tidpunkten för skjutningen.

Han friades senare i hovrätten som ansåg att det saknades teknisk bevisning, som dna och fingeravtryck, som kunde knyta honom till platsen och mordvapnet.

På frisörsalongen avlossades sex skott. Skotten ska ha riktats mot en man som i tingsrättsdomen beskrivs som måltavlan för skjutningen. Men i stället träffades alltså en frisör, som fick ena skenbenet splittrat av en kula.

”Var på väg ut ur kriminaliteten”

18-åringen har sedan skjutningen på frisörsalongen varit placerad i sluten ungdomsvård.

Bara några veckor före mordet på Delta Gym överklagade mannen sin LVU-placering. Hans advokat menade att 18-åringen gjort positiva framsteg. Han ska ha slutat använda narkotika, varit skötsam, fått en praktikplats och varit aktiv i sin skolgång.

Förvaltningsrätten avslog dock överklagan. De medgav att mannen haft en positiv utveckling under tiden på boendet, men avslog eftersom polisen varnat för att han fortsatt haft kontakt med medlemmar i ett kriminellt nätverk.

Greps två veckor efter mordet

Sedan Fredrik Andersson, 54, mördades på gymmet har en intensiv jakt pågått efter skytten.

Två veckor efter dådet, i måndags, greps 18-åringen och i dag häktades han. I nuläget är det inga ytterligare gripanden planerade, men förhör och tekniska undersökningar kommer fortsätta, uppger polisen.

LÄS VIDARE