Misstänkte skolmördaren kan lida av psykisk störning

18-åringen som har erkänt två mord på lärare i Malmö kan ha en allvarlig psykisk störning.

Det visar den mindre rättspsykiatriska undersökning han genomgått.

Den 18-åring som har erkänt att han mördat två lärare på Malmö latinskola den 21 mars kan lida av en allvarlig psykisk störning. Det visar den mindre rättspsykiatriska undersökning, enligt paragraf 7, av 18-åringen som rättsmedicinalverket har genomfört.

I utlåtandet står det att en allvarlig psykisk störning vid gärningen kan misstänkas. Läkaren konstaterar att 18-åringen också kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid undersökningstillfället.

Enligt 18-åringens advokat ångrar han dådet.
Enligt 18-åringens advokat ångrar han dådet.

Rättsmedicinalverket bedömer att 18-åringen bör genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Detta för att kunna ta ställning till frågan om fängelseförbud och för att se om 18-åringen, vid en fällande dom, i stället ska ha vård.

Aftonbladet har sökt mannens advokat Anders Elison för en kommentar.

Han skriver i ett sms att han är förhindrad att kommentera den rättspsykiatriska undersökningen eftersom den är hemligstämplad.

Tidigare i dag berättade Anders Elison att förundersökningen fortsätter och att han ska träffa sin klient under onsdagen.

– I morgon blir det nytt förhör med honom, sa Anders Elison.

Har erkänt dådet

18-åringen är misstänkt för att ha mördat två kvinnliga lärare på sin gymnasieskola, Malmö Latin. Den 21 mars klockan 17.12 fick SOS alarm samtal om ett våldsdåd på skolan. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 18-åringen själv ha ringt och sagt att han utfört dådet och sedan hade lagt ifrån sig vapnen – som ska ha varit en yxa och hammare. En stor polisinsats genomfördes på skolan och 18-åringen greps kort efter.

Enligt uppgifter från 18-åringens advokat, Anders Elison, hade mannen planerat dådet en tid tillbaka men det var en slump att det blev just de här två lärarna som föll offer.

Berättade detaljerat

18-åringen sitter, sedan den 23 mars, häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord. Han berättade tidigt i förhör om hur dåden gått till. Så här beskrev hans advokat det:

– Poliserna lät honom själv berätta. De gav honom en inkörsport och sedan körde han vidare på det. Han lämnade en väldigt sammanhängande, tydlig bild av vad som skett, i detalj, sa Anders Elison.

Aftonbladet har sökt åklagare Johanna Liljeblad för en kommentar.

18-åringen greps av polis 25 minuter efter att han gått in på skolan.
18-åringen greps av polis 25 minuter efter att han gått in på skolan.
Publisert:

LÄS VIDARE