Vetenskapsrådet

Ny metod hittar bekämpningsmedel på frukt

Av: 

TT

Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild.
Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild.

NYHETER

Forskare på Karolinska institutet har utvecklat en nanosensor som avslöjar bekämpningsmedel på frukt. Metoden är enklare och billigare än tidigare metoder.

“Rapporter visar att drygt hälften av all frukt som säljs inom EU innehåller spår av bekämpningsmedel som i högre doser har kopplats till hälsoproblem hos människor”, säger Georgios Sotiriou, forskare på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Det går att testa enskilda frukter för bekämpningsmedel men tidigare har det varit svårt. Grundtekniken, ytförstärkt Ramanspridning, utvecklades på 1970-talet och används inom flera forskningsfält. Men inom livsmedelssäkerhet har användningen varit begränsad eftersom den varit för dyr och krävt specialtränad personal, säger Haipeng Li, en av forskarna bakom studien.

– Vi har utvecklat en nanosensor som är mycket billigare än tidigare metoder. Hela utrustningen får plats i en ryggsäck.

I studien skapade forskarna sensorer som kan upptäcka ett insektsdödande gift som är förbjudet i många länder. De applicerade sedan en liten mängd av giftet på ett äpple, samlade in det med en bomullspinne, blandade det med en lösning i ett rör och droppade det på sensorn som bekräftade förekomsten.

– Det är inte en enorm upptäckt i sig men det är ett viktigt steg, säger Haipeng Li.

I framtiden hoppas Haipeng Li att sensorerna kan upptäcka blandningar av bekämpningsmedel. Just blandade bekämpningsmedel kan vara extra farliga och är svåra att upptäcka med existerande metoder. Om forskningen lyckas ser han framför sig att större matbutiker kan köpa in sin egen sensor.

Forskarna ska också undersöka om metoden kan användas för att upptäcka sjukdomar i vårdmiljöer med begränsade resurser.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vetenskapsrådet