Staffanstorp vägrade hämta flyktingfamilj

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2022-05-12

Staffanstorp vägrar ta emot fyra kvotflyktingar som precis anlänt. Familjen hade anvisats till den skånska kommunen – som under torsdagen struntat i att hämta upp dem.

– Vad man gör om en kommun vägra följa svensk lag? Det är ganska unikt, det finns inget svar på det, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Flyktingarna, en familj, har precis kommit med flyg från utlandet – vilket land har Migrationsverket inte velat uppge – och har redan fått uppehållstillstånd i Sverige.

Tanken var att de enligt bosättningslagen skulle vidare till Staffanstorp, som tidigare också fått information om var de fyra utomeuropeiska kvotflyktingarna skulle hämtas. Men kommunen har under torsdagen vägrat att göra det.

Migrationsverket har därför avbrutit den planerade anvisningen och familjen har anvisats till en annan kommun, uppger Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

– Vi ville inte riskera att familjen står kvar, så någon annan fick ta ansvaret i stället, säger hon till TT.

Tar inte emot

Staffanstorp har motiverat sitt agerande med att man enbart vill hjälpa de som flyr kriget i Ukraina.

– Så länge det pågår ett krig i Europa, den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, så kommer vi inte att ta emot utomeuropeiska flyktingar, sade kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M) till TT i början av veckan.

Kommunen har också ålagts att vara beredd på att ta emot 244 flyktingar från Ukraina. Staffanstorp ska under året dessutom anvisas totalt 36 kvotflyktingar, men tidigare i vår beslutade Staffanstorps kommunstyrelse om totalstopp för kvotflyktingar, något Sydsvenskan var först med att rapportera om.

TT har under torsdagen återigen sökt Christian Sonesson, som i ett sms svarar att ”det finns inget nytt i sak” gällande ärendet.

Första gången

Länsstyrelsen i Skåne har tidigare påpekat att Staffanstorp ”utmanar rättsstatens principer”. Migrationsverket konstaterar å sin sida att det är första gången som en kommun gör så här.

– Det här är första gången en kommun vägrar ta emot, säger Guna Graufelds, tillförordnad presschef – och tillägger:

– De är inte undantagna. De har inget lagligt stöd att göra på det sättet.

Men huruvida Staffanstorps agerande får rättsligt efterspel kan Migrationsverket inte svara på.

Den skånska kommunens agerande får integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) att rasa.

– Det är inte första gången Staffanstorp gör så här. Det är valår och man vill göra en cirkuskonst. Men tidigare har Staffanstorp till slut följt lagen, säger han till TT och fortsätter:

– Om en kommun fattar ett beslut som bryter mot lagen kan det ändras av domstol. Inte ens kommuner får fatta olagliga beslut.