Franska skogsbränder hotar att sprida sig

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-08-11

Stora skogsbränder har återigen blossat upp i Frankrike och de riskerar att sprida sig ytterligare, varnar företrädare för Gironde-regionen.

”Omständigheterna är mycket svåra: Vegetationen och marken är extremt torr. Det är en mycket stor risk för nya bränder” säger myndigheterna i ett uttalande på torsdagen.

Dessutom väntas temperaturer på över 40 grader på torsdagen, vilket ökar risken för fler bränder. Värmen väntas fortsätta hela helgen.

Under natten till torsdagen försökte brandkåren i Gironde stoppa bränderna från att nå staden Belin-Béliet. Sedan i tisdags har 10 000 personer evakuerats och 17 hem har skadats eller förstörts. 1 100 brandmän deltar i släckningsarbetet, enligt de lokala myndigheterna.

Premiärminister Élisabeth Borne träffar representanter för insatserna i främst Landiras, söder om Bordeaux, och hon väntas ge besked om ytterligare förstärkning.

I nuläget pågår åtta större bränder på olika platser i Frankrike. Den mest omfattande skogsbranden pågår utanför Bordeaux i sydvästra Frankrike. Bränder rasar även i Bretagne och nära Angers och Le Mans i västra Frankrike.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har tidigare bett om hjälp för att kunna släcka bränderna. Bland annat skickar Sverige flygplan redan under torsdagen.