England

Efter långa kampen: alpackan Geronimos dödsdom är verkställd

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

I fyra år har aktivister tillsammans med ägaren Helen Macdonald gjort allt för att den tuberkulossmittade alpackan Geronimo skulle få leva.

Men myndigheternas avlivningsbeslut stod fast.

På tisdagen fördes Geronimo bort under dramatiska former och avlivades på hemlig ort.

I juli beslutade den brittiska högsta domstolen att alpackan Geronimo, som har varit bosatt på en gård på den engelska landsbygden sedan 2017 då han flögs in från Nya Zeeland, ska dö.

När Geronimo flyttade till England var tanken att han skulle få ett fridfullt liv samtidigt som han bidrog till gårdens ullproduktion. Men snart blev Geronimo sjuk och efter flera tester stod det klart att han hade drabbats av sjukdomen bovin tuberkulos.

Alpackan Geronimo.
Geronimos ägare Helen Macdonald håller presskonferens.

Enligt brittisk djurhållningslag var Geronimo därför tvungen att avlivas, vilket hans ägare Helen Macdonald har vägrat att gå med på.

– Jag svär att jag ska ta en kula för hans skull, sa alpackaägaren tidigare.

Jagades runt en äng

Då Helen Macdonald varken verkställde avlivningen själv eller såg till att Geronimo fick somna in hos en veterinär tog myndigheterna över saken. På tisdagen visade bilder från webbkameran som har satts upp för att övervaka Geronimo hur myndighetspersonal iförda skyddsdräkter tog sig in på farmen och försökte sätta ett rep runt alpackan.

Veterinärer fångar in Geronimo som förs till en hemlig ort och dödas.

Som ett sista försök att slå sig fri lyckades Geronimo en kort stund bryta sig loss från myndighetspersonalen. Men efter att ha jagats runt på den intilliggande ängen fick personalen till slut tag i Geronimo som sedan släpades till en hästtransport och fördes till en hemlig ort för att avlivas.

Polis och aktivister drabbade samman

Det var inte bara Geronimo som gjorde motstånd. Aktivister som har engagerat sig för att den nyzeeländska alpackan skulle få leva försökte skydda honom vilket ledde till sammandrabbningar med polisen som var på farmen för att upprätthålla ordningen.

När Helen Macdonald under tisdagen talade på gården sa hon att hon känner sig ”förrådd” av sitt land och anklagade regeringen för trakasserier:

– Hela tiden planerade de att mörda Geronimo. Detta är ännu en fruktansvärd demonstration av cynism och falskspel från utrikesministern och alla på myndigheterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Dödsdömd alpacka huvudvärk för Boris

ÄMNEN I ARTIKELN

England

Alpackor

Storbritannien

Djur & natur