Macron: Oppositionen redo att samarbeta

Av:  TT

Frankrikes president Emmanuel Macron talade i ett tv-sänt tal till nationen under onsdagskvällen.
Frankrikes president Emmanuel Macron talade i ett tv-sänt tal till nationen under onsdagskvällen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har hållit möten med en lång rad partiledare sedan parlamentsvalet, som resulterade i ett dödläge.

– De är redo att samarbeta i viktiga frågor, säger han i ett tv-sänt tal.

Sådana frågor är bland annat stigande levnadskostnader, arbete, energi, klimat och hälsa, säger han i talet.

Det är första gången som Macron uttalar sig om läget i parlamentet sedan valet i söndags, då hans liberala koalition Tillsammans förlorade sin absoluta majoritet i nationalförsamlingen.

Förnekar samlingsregering

Sedan dess har det varit rusningstrafik in och ut ur Elyséepalatset för de olika partiledarna – inklusive ledare i vänsteralliansen Nupes och högerextrema Nationell samling, som båda gjorde framgångsrika val – för enskilda möten med Macron.

Kommunistpartiets Fabien Roussel och Nationell samlings Marine Le Pen har uppgett att Macron under mötena lyft idén om en samlingsregering.

Men det är inte aktuellt som det ser ut nu, säger Macron i talet.

Han uppmanar oppositionspartier att ”se förbi politiken” och sade att partierna ”tillsammans kommer att behöva lära oss ett nytt sätt att styra och stifta lagar på”.

Korten på bordet

Macron säger också att han vill att oppositionen lägger korten på bordet om hur långt de kan sträcka sig för att gå med på de lagförslag han planerar att presentera för parlamentet i sommar. Det handlar, säger han, om åtgärder för att stoppa inflationen och energipriserna från att rusa, som inte ska finansieras med hjälp av höjda skatter.

Om Macron inte lyckas säkra en majoritet hotas de reformer han planerat inför sin andra mandatperiod, bland annat en höjning av pensionsåldern.

Senaste gången en president saknade majoritetsstöd i nationalförsamlingen var efter valet 1997.

Publisert: