Nyamko Sabuni

Sabuni backar i internt sms: ”Det blev en pannkaka rent ut sagt”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Nyamko Sabuni får ny intern kritik efter en intervju om Liberalernas förhållande till Sverigedemokraterna.

I morse bad hon om ursäkt i ett sms som gick ut till partistyrelsen.

”Intervjun i DN blev inte bra. Det blev en pannkaka rent ut sagt”, skriver hon i meddelandet som Aftonbladet tagit del av.

En intervju i Dagens Nyheter med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har väckt ny tumult i Liberalerna.

I intervjun säger L-ledaren att hon inte längre lovar att stoppa en regering där Sverigedemokraterna ingår.

– Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, säger hon.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna

”Mitt misstag. Mitt ansvar”

Flera i Liberalerna som Aftonbladet har varit i kontakt med är mycket kritiska och lyfter fram att partiet har fattat ett beslut som går rakt emot uttalandet. ”Partirådsbeslutet fastslog att Liberalerna inte kommer att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår” står det bland annat i beslutet från 2021.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har intervjun orsakat livliga diskussioner i interna L-grupper på Facebook. I morse skickade Nyamko Sabuni ett sms till partistyrelsen.

”Vänner! Intervjun i DN blev inte bra. Det blev en pannkaka rent ut sagt. Jag lät mig själv förledas i att spekulera i flera led i regeringsfrågan och svaret skulle självklart vara NEJ hela vägen. Mitt misstag. Mitt ansvar. Jag ska göra mitt bästa för att återupprätta förtroendet för vårt landsmötesbeslut. Med hopp om stöd i detta arbete, Nyamko” skrev hon enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Unikt meddelande”

En L-källa säger till Aftonbladet att messet måste betraktas som unikt. Enligt källan har Sabuni aldrig tidigare bett om ursäkt för ett uttalande i en intervju på liknande vis. Källan tolkar det som att hon och ledningen blivit skärrade över reaktionerna i partiet.

Nyamko Sabuni skickade även ut ett mejl till alla medlemmar på onsdagskvällen där hon kort berörde innehållet i intervjun.

För mindre än en vecka sedan medverkade Sabuni i SVT:s intervjuprogram 30 minuter. Två av hennes uttalande där resulterade också i intern kritik, bland annat från ex-partiledaren Bengt Westerberg.

Aftonbladet har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar. Via sin pressekreterare Axel Mårtensen skriver hon i ett sms: ”Jag har varit tydlig med att Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som kan samtala med alla partier. Mitt besked har alltid varit detsamma: Liberalerna kommer inte medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår, vilket även M och KD tydliggjort. Självklart gäller Liberalernas landsmötesbeslut fortsatt.”

Interna sms:et.
Olof Svensson

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Liberalerna