Sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein död

Jury klar i rättegången mot Ghislaine Maxwell

Av: 

TT

NYHETER

Hon anklagas för att ha rekryterat och "lärt upp" flickor att sexuellt tillfredsställa den pedofilanklagade finansmannen Jeffrey Epstein.

Rättegången i USA mot det brittiska forna societetslejonet Ghislaine Maxwell är igång.

Klädd i en ljus tröja, svarta byxor och försedd med munskydd fördes Maxwell till den fullpackade rättssalen i New York. En tolvmannajury plus sex ersättare utsågs under rättegångens första dag. Dessa godkändes efter en urvalsprocess där 40 till 60 kandidater tidigare gallrats bort.

Frågan den nyvalda juryn ytterst har att ställa sig är om Maxwell var Epsteins marionettdocka eller om hon var hans medbrottsling. Intresset i USA är enormt.

Rättegången mot den nu 59-åriga Ghislaine Maxwell drar igång mer än två år efter att hennes kompanjon Jeffrey Epstein tog sitt liv i en häktescell på Manhattan i New York.

Rättegångsteckning på Ghislaine Maxwell, ljust klädd med munskydd, under måndagens förhandling i domstolen i New York.

Greps ett år senare

Epstein, som då var 66 år, befann sig i häktet i väntan på att rättegången mot honom skulle inledas. Han var åtalad för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005. Epstein nekade till anklagelserna. Den 10 augusti 2019 hittades han död i sin cell.

Ett knappt år senare greps Ghislaine Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire i USA.

De sex åtalspunkterna som riktas mot henne gäller brottsliga handlingar som ska ha begåtts 1994 och 2004, och som är kopplade till ett antal nu vuxna kvinnor. Två av dem säger att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Stor flyktrisk

Åklagarsidan hävdar att Maxwell först blev "vänskaplig" med flickorna och tog med sig dem på shoppingrundor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassage. Övergrepp ska ha begåtts och flickorna ska sedan ha fått pengar av Epstein. Enligt åklagarsidan ska Ghislaine Maxwell stundtals själv ha deltagit i övergreppen.

Maxwell har sedan gripandet varit inlåst på Metropolitanhäktet i Brooklyn, och har flera gånger framfört klagomål på att förhållandena i häktet är "ohygieniska och omänskliga".

Maxwell har pass från Storbritannien, USA och Frankrike och sedan hon greps har domare nekat henne borgen sammanlagt sex gånger eftersom man befarar att hon ska fly landet.

Ett foto på Jeffery Epstein och Ghislaine Maxwell som åklagaren Audrey Strauss pekar på i samband med att åtal väcks mot Maxwell i juli 2020.

Riskerar fängelse

Försvarssidans argument väntas bland annat gå ut på att Maxwell åtalas eftersom Epstein flydde rättvisan genom att ta sitt liv.

Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein var goda vänner med brittiske prins Andrew. I ett annat mål anklagar den amerikansk-australiska kvinnan Virginia Giuffre prinsen för att ha haft samlag med henne mot hennes vilja för 20 år sedan då hon var 17 år gammal. Kvinnan gör gällande att hon under den tiden "lånades ut" till olika mäktiga män av Jeffrey Epstein.

Det målet – som är civilrättsligt – väntas tas upp i USA någon gång i slutet av nästa år. Prins Andrew nekar till anklagelserna.

Den nu aktuella rättegången mot Maxwell väntas pågå till i mitten av januari nästa år.

Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkter. Fälls Ghislaine Maxwell riskerar hon upp till 80 års fängelse.

Advokaternas Laura Menninger och Jeffrey Pagliuca anländer till rättegången.

ANNONS

iPhone12+AirPods Pro på köpet! 549kr/månad hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Hemliga inspelningar med Trump och Clinton

Jeffrey Epsteins ex-partner nekar till brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein död

Ghislaine Maxwell

Jeffrey Epstein

Sexuella övergrepp

USA

Koppleri

New York