Storbrand stoppar tågen – SJ varnar för kaos

Uppdaterad 2021-11-18 | Publicerad 2021-11-17

En lagerlokal började brinna våldsamt i Grillby, bara några meter från tågspåren på Mälarbanan.

En gasexplosion inträffade och räddningstjänsten har placerat ut sprängmattor över de tuber som är kvar.

Tågtrafiken är stoppad och kan enligt prognosen komma igång tidigast klockan elva på förmiddagen.

– Det här påverkar all trafik mellan Stockholm och Västerås. Vi har beställt ersättningsbussar men de kommer inte att räcka, säger Dan Olofsson vid SJ:s presstjänst.

Larmet om branden i den 300 kvadratmeter stora byggnaden i Enköpings kommun kom klockan 23.44. Ett tjugotal brandmän deltog som mest i räddningsinsatsen.

– På plats såg vi två gasflaskor invid byggnaden. En har exploderat, den andra oskadliggjordes av skyttar, sa Alexander Westerberg, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, under natten.

Skyttar deltar i räddningsinsatsen.

Lagerlokalen brann våldsamt med öppna lågor när brandkåren kom fram. Strax efter 01 hade hela byggnaden rasat in.

Risk för fler explosioner

Vid 04.30 uppgav räddningstjänsten att branden var släckt.

– Allt har rasat ihop. Det är fortsatt risk för explosioner och vi har upprättat ett säkerhetsavstånd på 100 meter. Det finns fler gasflaskor under rasmassorna. Killen som har ställt dit dem vet inte hur många, sa Kurt Jonsson på räddningstjänsten.

Kurt Jonsson vågar inte ge någon prognos på när tågtrafiken kan återupptas. Enligt räddningstjänsten har även kontaktledningarna skadats av elden.

– Det har brunnit i bullerplanken på båda sidor av spåren, säger Kurt Jonsson.

05.01 uppgav räddningstjänsten, att man flugit över branden med drönare och sett att det ligger sju-åtta gasflaskor under bråten.

– Vi har en passiv insats just nu och försöker spruta vatten på de där flaskorna och kommer göra det fram till klockan sju-åtta, sa Tobias Åkesson, ledningsbefäl.

Han sa att man funderade på att lägga ut sprängmattor.

– Om det exploderar så är inte risken så stor att det far iväg saker.

Vid 10-tiden var sprängmattorna utplacerade och tågstoppet hävt från räddningstjänsten. Niklas Nordvall, ledningsoperatör, säger att man bedömer det som säkert att passera platsen med tåg.

– Vi kommer att vara där till klockan 12 ungefär, man är där och kyler på tuberna, säger han.

Branden rasar precis vid spåren. Tågtrafiken har stopppats.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden.

Inställda tåg – SJ varnar för kaos

Tågtrafiken på Mälarbanan är helt inställd. Eftersom Trafikverket saknar presstjänst utanför kontorstid var alla frågor under natten hänvisade till SJ.

Där svarade Dan Olofsson på pressjouren strax före 04.30.

– Den prognos vi har fått från Trafikverket är att trafiken är inställd till klockan 09, men det finns risk för ett längre stopp. Det lär dessutom bli följdförseningar även efter att trafiken har kommit igång, säger han.

Trafikstoppet gäller alla tåg mellan Västerås och Stockholm och omvänt. Det påverkar således även resenärer till och från Örebro.

– Vi kommer att köra ersättningsbussar mellan Västerås och Stockholm, men de kommer inte att räcka. Kan man jobba hemma eller resa en annan väg skulle jag rekommendera det, säger Dan Olofsson.

”Alla pendlare får omöjligt plats”

Att låta ersättningsbussarna gå enbart mellan Enköping och Bålsta är enligt SJ inte möjligt.

– Det finns inte tillräckligt med plats att ställa upp tågen där. Det hade inneburit större risk för fler störningar, säger Dan Olofsson.

Än så länge, utifrån prognosen att tågstoppet gäller till klockan 09, är sex tåg inställda.

SJ kommer dock att köra ett extra långt ersättningståg från Västerås klockan 06.48.

– Det är tågnummer 711 och det körs via Sala och Uppsala. Det är en sträcka med enkelspår och alla pendlare kommer omöjligt att få plats, men vi kommer att koppla ihop tre set och köra ett så långt tåg som är tillåtet. Totalt är det ungefär 1 000 sittplatser, säger Dan Olofsson.

Flera andra tågavgångar från Stockholm mot Arboga, Västerås och Hallsberg är sedan tidigare inställda undermorgonen, men det beror enligt SJ inte på branden utan på personalbrist.

Stopp till klockan 11

Preliminärt kommer tågtrafiken att stå still fram till klockan 11 uppger trafikverket.

– Det besked jag fått är att man nu ska försöka säkra gastuberna, tågtrafiken beräknas vara tillbaka klockan 11.00, men det beror på hur arbetet med att säkra gastuberna går, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.