Sabunis attack mot Bolund: Säljer ut landsbygden till Kina

I en duell om klimatet anklagar Nyamko Sabuni (L) Miljöpartiet för att sälja ut den svenska landsbygden till kinesisk vindkraft.

– Ni borde skämmas inför hela Sverige, säger hon.

Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP) möttes i en duell om klimatet i partiledardebatten. Åsikterna om vem som har den bästa klimatpolitiken gick isär, minst sagt.

Sabuni (L) anklagade Bolund och hans parti för att ha bromsat hela klimatomställningen. Hon pekade på att man borde bygga ut kärnkraften i stället för att stänga ner den för att säkra elförsörjningen.

– Miljöpartiet är ett parti av dogmer. Ni lyssnar inte på FN:s klimatpanel och inte på era systerpartier i Europa som tycker att kärnkraften är viktig för omställningen, säger hon.

Per Bolund lyfte en 23 miljarderssatsning på att bygga ut det svenska elnätet kommande 3 år. Han menade att Liberalernas önskan om att bygga ut kärnkraften skulle ge el om 10–20 år.

”Hot mot svenska välståndet”

”Klimatkrisen är här och nu”, påpekar han.

– Drömmarna om kärnkraft som ingen vill bygga, de är 20 år fram i tiden. Vi behöver lösningar i dag.

Nyamko fortsatte sin attack:

– Er politik leder till ett hot mot det svenska välståndet och att vi får köpa gas från Ryssland. Ni säljer ut hela svenska landsbygden till kinesisk vindkraft.

– Det borde ni skämmas för, inför hela Sverige.

När debatten öppnades upp för alla partier fortsatte det höga tonläget mellan partiledarna. Per Bolund (MP) gick till attack mot oppositionens klimatpolitik.

– Man är klimatpolitikens anitvaxxare, man gör ingenting åt sjukdomen.

Åkesson bollade tillbaka och slog ner på MP:s politik.

– Det är ingen medicin som löser någonting, det är en etikett på en flaska.

Per Bolund (MP) och Nyamko Sabuni (L) under partiledardebatten
Per Bolund (MP) och Nyamko Sabuni (L) under partiledardebatten
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN