Pastorn förnekar tidigare omvändelseförsök

Publicerad 2022-05-31

Aftonbladet har rapporterat om omvändelseförsök bland frikyrkor och samfund i Sverige.

När vi kontaktar pastorerna igen vill flera av dem inte kännas vid vad de sagt.

När Aftonbladets reportrar, under påhittad identitet, kontaktade ett 20-tal frikyrkoförsamlingar och andra samgund och sa att de ville ha hjälp att hantera ”homosexuella tankar”, uttryckte sju pastorer tydligt missaktning mot homosexuella. Samtidigt rekommenderade de metoder som kan ses som omvändelseförsök.

Nu ringer vi upp igen och säger att de tidigare samtalen har varit del av en granskning för Aftonbladet.

Många pastorer förnekar vad de tidigare har sagt. När vi ringer pastorn i en pingstförsamling i Norrland säger hon att hon inte kommer ihåg samtalet.

– Det har jag inget minne av. Ni får höra av er till min föreståndare, säger pastorn.

”Det har jag inte sagt”

I ett sms skriver föreståndaren att pingstkyrkan står för alla människors lika värde och att alla, oavsett sexualitet, etnicitet eller kön, ska behandlas lika.

”Enligt vår tro är varje människa älskad av Gud och vi välkomnar alla att delta i församlingens gemenskap och verksamhet.”

De vi pratat med i Jehovas vittnen i Östergötland samt i en pingstkyrka i Uppland tycker att vi har vinklat informationen.

– Jag minns samtalet mycket väl, säger en kvinna i Jehovas vittnen och ber oss att skicka transkribering och ljudfil till henne.

När hon har lyssnat igenom filen återkommer hon i ett mejl. Hon skriver att hon kommer att vidta rättsliga åtgärder om våra samtal med henne publiceras.

Jag kommenterar aldrig själavård överhuvudtaget, vare sig om det har ägt rum eller inte. Men så här gör inte en bra journalist, säger en av pastorerna vi pratat med
Jag kommenterar aldrig själavård överhuvudtaget, vare sig om det har ägt rum eller inte. Men så här gör inte en bra journalist, säger en av pastorerna vi pratat med

Vill inte kommentera

”Dessutom anser jag att ni handlat oetiskt och felaktigt genom att lägga orden i munnen på mig under samtalet. Om ni ändå publicerar något från samtalet eller som har med mig att göra förbehåller jag mig rätten att vidta rättsliga åtgärder mot er.”

Pingstförsamlingen i Uppland vill inte kommentera vad som har sagts i själavårdssamtal utan ber oss läsa om hur pingstkyrkan ställer sig i hbtq-frågor.

– Jag kommenterar aldrig själavård över huvud taget, vare sig det har ägt rum eller inte. Men så här gör inte en bra journalist, säger pastorn.

Inte heller pingstpastorn i Värmland vill kommentera vad som diskuterats i ett privat själavårdssamtal.

– Jag vill inte uttala mig i den här frågan alls, säger hon.

LÄS VIDARE