Biden öppnar för resa till Saudiarabien

Av:  TT TT-AP-AFP

USA:s president Joe Biden uppges resa till Saudiarabien.
USA:s president Joe Biden uppges resa till Saudiarabien.

Joe Biden var för inte länge sedan en frän kritiker av Saudiarabien. Nu förväntas den amerikanske presidenten inom kort att resa dit på ett officiellt besök, enligt uppgifter i amerikanska medier.

Biden fick frågor om uppgifterna på en presskonferens under fredagseftermiddagen, svensk tid.

– Jag vet inte när jag åker. Det finns en möjlighet att jag åker för att träffa både israelerna och några arabländer. Saudiarabien hade varit ett stopp på en sådan resa, men det finns inga planer i nuläget, säger Biden.

Resan hade utgjort något utav en helomvändning för USA:s president, som uppmanade världen att isolera kungariket helt och hållet ”som den paria det är” efter det uppmärksammade styckmordet på den USA-baserade journalisten Jamal Khashoggi.

På torsdagen berättade anonyma uppgiftslämnare om resplanerna för en rad stora amerikanska medier. Samma dag gav Saudiarabien besked i två frågor som USA har stora intressen i: dels gick landet med på att förlänga en vapenvila i Jemen och dels trappade det upp sin oljeproduktion.

Lär möta kronprinsen

Vita huset riktade uppskattande ord till Saudiarabien i bägge fall. När det gäller Jemen lovordades kronprins Mohammed bin Salman personligen för sin insats.

Joe Biden vid en resa sannolikt att träffa kronprinsen, som är Saudiarabiens de facto ledare. Som presidentkandidat lovade Biden att denne skulle få betala ett högt pris för mordet på Jamal Khashoggi.

En anonym amerikansk tjänsteman säger till AFP att det tveklöst finns ”viktiga intressen som sammanvävs med Saudiarabien” och att den amerikanske presidenten kommer att ha kontakt med utländska ledare om och när han bedömer att det ligger i USA:s intresse.

Svåra konsekvenser

När Biden hade kommit till makten slog amerikansk underrättelsetjänst fast för honom att Mohammed bin Salman ytterst hade gett grönt ljus för mordet, men när regeringen vidtog åtgärder riktades inga direkt mot kronprinsen utan endast mot personer i hans omgivning.

Det bedömdes att det skulle få alltför stora konsekvenser för den storpolitiskt och strategiskt viktiga relationen till Saudiarabien, enligt de uppgifter som framkom då.

Publisert: