Två döms till fängelse för skottlossning i galleria

14 personer stod i skottlinjen när de unga männen öppnade eld vid ett köpcentrum i Kristianstad.

De tre som träffades av skotten var inte måltavlor.

Nu döms två personer till långa fängelsestraff.

Panik utbröt när skyttar på moped öppnade eld vid gallerian Gamlegården i Kristianstad i somras.

Skjutningen inträffade kvart i fyra på eftermiddagen då det var mycket folk i området. Bland annat ett tiotal barn som befann sig inne på en ungdomsgård i gallerian.

Gärningsmännen körde in på området på en moped. De två passagerarna drog fram var sin pistol oc avlossade minst 15 skott. 14 personer stod i skottlinjen.

Tre av dem, en man i 20-årsåldern, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern, träffades skotten. Två av dem fick allvarliga skador.

Knappt fem timmar efter skjutningen greps tre personer som vid tillfället var 16, 17 och 20 år gamla. Polisen misstänkte att det var de tre personerna som färdats på vespan och de åtalades för mordförsök samt framkallande av fara för annan.

I dag föll domen.

Gärningspersonerna fångades på övervakningskamera.
Gärningspersonerna fångades på övervakningskamera.
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Långa fängelsestraff för två personer

Enligt misstankarna ska den nu 21 år gamla mannen ha varit den som körde moped.

Tingsrätten slår i dag fast att han döms till 12 års fängelse.

18-åringen döms till ett kortare straff på 6 år och elva månaders fängelse. Detta eftersom han var 17 år då brottet begicks.

”Varken 21-åringen eller 18-åringen hade fyllt 21 år när mordförsöket begicks. Hade de gjort det, hade de dömts till livstids fängelse”, skriver tingsrätten.

Bevisningen mot 17-åringen är svagare och han frias därför från åtalet som gällde försök till mord.

”För att han ska kunna dömas för mordförsöket måste det emellertid vara ställt utom rimligt tvivel att han har varit en av skyttarna”.

”Hans fingeravtryck har hittats på vespans backspeglar och visir, men han har berättat att han har mekat med vespan, vilket kan förklara fingeravtrycken”, skriver tingsrätten.

Gängrelaterad händelse – offren inte måltavlor

De tre skadade personerna var inte de egentliga måltavlorna. Enligt åklagaren Marie-Louise Holmberg är skjutningen en gängrelaterad händelse.

– Min uppfattning är att personer från rivaliserande gäng har befunnit sig på eller i närheten av Gamlegårdens centrum. Därför har man agerat och skjutit där, säger hon.

Vidare säger hon att hon ska gå igenom domen och se om man eventuellt ska göra en komplettering av förundersökningen.

– Jag blev lite förvånad att 17-åringen friades och 18-åringen dömdes. Vi ska se om det finns anledning att göra ytterligare utredningsåtgärder och titta på det en vända till.

Ytterligare två döms

Ytterligare två personer får en dom i målet i dag. En 24-årig man döms till åtta månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling. Hans 22-åriga syster döms till böter för att ha tvättat gärningsmännens kläder efter dådet.

”Det är inte ställt utom rimligt tvivel att hans 22-åriga syster, som tvättat kläderna, begått gärningen med uppsåt, men hon hade anledning att anta att det låg ett brott bakom och döms till höga böter”, skriver tingsrätten.

Brottsoffren får skadestånd.

Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
18-åringen döms till 6 år och elva månaders fängelse.
18-åringen döms till 6 år och elva månaders fängelse.
21-åringen döms till 12 års fängelse.
21-åringen döms till 12 års fängelse.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln