Första raketen från Esrange efter branden

Av:  Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Raketuppskjutning på Esrange. Arkivbild.
Raketuppskjutning på Esrange. Arkivbild.

En brand på rymdbasen Esrange i Kiruna i augusti orsakade omfattande skador på infrastrukturen för uppskjutning av sondraketer.

Nu har uppskjutningsplatsen delvis återställts – och den första raketen har skjutits upp från rymdbasen efter olyckan.

Sondraketen Mapheus-10, som ägs av tyska rymdbolaget DLR, sköts upp vid halv tio-tiden på måndagsförmiddagen i syfte att genomföra forskningsexperiment på hur lättmetaller beter sig i tyngdlöshet. Raketen nådde 250 kilometer upp i atmosfären innan den föll tillbaka mot jorden.

Lennart Poromaa, platschef på Esrange, säger i ett pressmeddelande att det ”känns fantastiskt bra” att kunna genomföra en uppskjutning lite drygt tre månader efter branden.

”Personalen har arbetat outtröttligt med att få temporära lösningar på plats. Byggnader som främst använts för ballonger har bearbetats för att kunna hantera sondraketer och vi har reparerat skadat kablage och installerat nya säkerhetssystem. Att återigen kunna skjuta upp dessa raketer är väldigt viktigt för forskningen inom en rad olika områden”, säger Poromaa.

Branden uppstod i anslutning till ett uppskjutningstorn för sondraketer i samband med en testbränning den 26 augusti. Ingen person skadades.

Publisert: