Avfärd mot badmintonturnering i rymden

Av:  Henrik Samuelsson/TT

Yozo Hirano, Aleksandr Misurkin och Yusaku Maezawa inför avfärden.
Yozo Hirano, Aleksandr Misurkin och Yusaku Maezawa inför avfärden.

Modemiljardären Yusaku Maezawa och hans medarbetare Yozo Hirano har lyft mot Internationella rymdstationen (ISS). Resan markerar Rysslands återkomst i den heta rymdturismbranschen.

Med ombord är också ”chauffören” Aleksandr Misurkin, professionell kosmonaut som ansvarar för den sex timmar långa färden upp till ISS.

Trion ska tillbringa tolv dygn på stationen. Japanen Maezawa har bland annat lovat att anordna en badmintonturnering ombord, och att folk ska kunna följa begivenheterna via hans Youtube-kanal.

Ryska rymdstyrelsen Roskosmos skickade upp ett antal rymdturister under 00-talet, men har sedan inte haft kapacitet – efter det att USA pensionerade rymdfärjorna 2011 har alla tillgängliga platser gått åt till den reguljära trafiken med astronauter och kosmonauter till och från ISS.

Men nu har det ändrats igen, i och med privata initiativ som Elon Musks raketföretag Space X. De hjälper både till med de statliga transporterna till ISS och breddar utbudet av rymdturism.

Om inte annat lär dock priset se till att fenomenet förblir något för väldigt få utvalda ett tag till. Roskosmos och deras amerikanska samarbetspartner Space Adventures offentliggör inte vad charterresorna till rymden kostar, men biljettpriset har beräknats ligga på kring 50 miljoner dollar (455 miljoner kronor) per person.

Sojuz-raketen på startplattan i Kazakstan.
Sojuz-raketen på startplattan i Kazakstan.
Publisert: