Carola har åkt till Ukraina: ”Vill hjälpa på plats”

Uppdaterad 2022-04-03 | Publicerad 2022-04-02

Carola Häggkvist har åkt till Ukraina för att hjälpa människor på flykt.

Hon har även öppnat sitt hem för en ukrainsk mamma med barn.

– Det finns ett enormt behov av hjälp här på plats. Jag hoppas att fler, större organisationer kommer hit, säger hon.

Tidigare har artisten Carola Häggkvist, 55, uppträtt på den stora insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar”.

Men inte ikväll. Sedan i fredags befinner hon sig istället i Ukraina för att bistå den svenska organisationen Operation aid – en hjälporganisation som startats på initiativ av förlossningsläkaren Elly Reinolds.

– Jag fick förfrågan av en större organisation om att hjälpa till, men det flyttades fram hela tiden. Det är väl när det brinner som man ska släcka elden? Jag kände att jag behövde åka ner nu. När jag sedan fick reda på att Operation aid var på plats i Ukraina reste jag hit direkt, säger hon.

Flyktingmottagningscentret Hala Kijowska, Korczowa i Polen. Carola med Elly Reinolds från OperationAid tar emot en familj som ska till Sverige.
Flyktingmottagningscentret Hala Kijowska, Korczowa i Polen. Carola med Elly Reinolds från OperationAid tar emot en familj som ska till Sverige.

När Aftonbladet når Carola berättar hon att hon bland annat hjälpt till att dela ut soppa till dem som köar för att ta sig ut från Ukraina.

– Barn, kvinnor, äldre, står där i timmar, i flera fall över natten, i kyla och regn. Det händer väldigt mycket här och det har varit en väldigt intensiv dag, säger Carola.

Öppnar sitt hem för människor på flykt

För snart sju år sedan reste artisten ner till Kos i Grekland för att hjälpa flyktingar. Vid det tillfället gjorde hon resan i hemlighet, men denna gång har hon valt att vara öppen med sitt arbete.

– Jag vill både hjälpa på plats, dokumentära vilka organisationer som är här och inte, och även göra plats hemma för att själv ta emot ukrainare i mitt hus. Jag vill visa att det går att göra något på eget initiativ, säger hon.

I samband med sin resa till Grekland öppnade hon också sitt hem i Sverige för människor som var på flykt. Även denna gång välkomnar hon en familj hem till sitt boende i Steninge, norr om Stockholm.

– Imorse träffade jag en kvinna som heter Juliana imorse. Hon är höggravid, har två barn och var i akut behov av ett boende. Jag sa att de får bo i mitt hem i Stockholm, så hon flög hem tillsammans med Elly tidigare i dag. Nu tar mina väninnor emot dem i mitt hus och jag är så tacksam för att de hjälper till, säger Carola.

Du berättade redan för några veckor sedan att du vill öppna ditt hem. Hur kommer det sig att du väljer att göra det?

– För mig är det en ynnest att ta emot någon som behöver ett tak över huvudet och omsorg. Inte en enda ska behöva lida på vår jord. Om det finns en som lider, då är det en för mycket, säger Carola.

Tacksam över de människor hon mött

Trots att de senaste dagarna varit mycket känslosamma säger hon att hon också är väldigt tacksam över att kunna vara på plats.

– Det som berört mig mest är mötet med Juliana och hennes barn, de har varit med om fruktansvärda saker. Men nu ska de vara i trygghet.

Hon berättar att hon har upplevt en enorm värme och kärlek hos de människor hon mött. Här tillsammans med OperationAid där de hjälper en familj till bussen som ska ta dem vidare i landet.
Hon berättar att hon har upplevt en enorm värme och kärlek hos de människor hon mött. Här tillsammans med OperationAid där de hjälper en familj till bussen som ska ta dem vidare i landet.

Hon säger också att hon, mitt i all sorg, också har upplevt en enorm värme och kärlek hos de människor hon mött.

– Det finns väldigt mycket gemenskap här. Man ska inte vara rädd för mänsklighet och sina känslor, bara en varm kram kan göra så mycket, fortsätter hon.

Efterfrågar mer hjälp på plats

Planen nu är att Carola ska stanna vid och i Ukraina till på måndag. Förutom att människorna som är på flykt behöver värme, mat och ett boende finns det också ett skriande behov av tolkar, mobiltelefoner och datorer, säger hon.

– Med alla pengar som samlas in önskar jag att man får se mer verksamhet på plats. Jag blir inte rädd för det jag ser här, jag blir rädd för avsaknaden av den här organiserade, stora hjälpen som man tycker bör finnas här.

Hon fortsätter:

– Nöden finns här vid gränsen och det finns väldigt mycket mer att göra.

Login • Instagram