Sanna Marin: ”Har tagit ett drogtest”

Det fortsätter att storma runt Finlands statsminister Sanna Marin efter festvideorna.

På en pressträff under fredagen meddelade hon att hon tagit ett drogtest.

– Anklagelserna är orimliga, säger hon enligt HBL.

På en presskonferens under fredagen svarade Finlands statsminister Sanna Marin på frågor angående videorna från hennes festnatt som spridits och kritiserats.

– Jag vill till en början säga att det kommit allvarliga anklagelser om att jag använt droger. Även om anklagelserna är orimliga har jag för mitt eget rättskydd gjort ett drogtest, där resultatet kommer om ungefär en vecka, säger hon enligt HBL.

Hon betonade också att hon aldrig använt droger.

Senare uppdagades att Sanna Marin eventuellt inte varit ledig under tiden hon festat, dansat och sjungit, utan varit i tjänst.

– Jag har inte speciellt mycket semester. Jag har oanvända semesterdagar. Men också annars har jag lediga dagar, säger hon enligt tidningen.

Hon säger även att hon alltid är tillgänglig dygnet runt, även om hon är ”ledig”.

– Om man vill nå mig så går det. Jag anser att min funktionsduglighet var bra. Statsrådet hade inte möten inprickade fredag kväll, lördag eller söndag, säger hon.

Finlands statsminister Sanna Marin.
Finlands statsminister Sanna Marin.

”Tungt jobb ibland”

En av reportrarna på plats frågade också om statsministern reflekterat över sitt alkoholbruk.

– Nu är det bra att sätta saker i perspektiv. Det har varit sommar, jag har haft ledigt och haft möjlighet att festa och ha roligt, säger Marin och påpekar att augusti är en lugnare månad sett till hur mycket arbete regeringen har.

Hon påpekar också att även hon som statsminister behöver ha fritid.

– Tro det eller ej, det här jobbet är tungt ibland och då kan man behöva det. När hösten sparkas i gång finns inte tid för det längre. Den massiva nyhetsrapporteringen ger också en färgad bild av hur mycket tid jag använder för det här. Jag använder mest tid för arbete, säger hon.

Statsministern upprepade också att det inte var meningen att bilderna skulle spridas.

– Jag har inte själv tagit de här bilderna och inte spridit dem. Bilderna har inte varit ämnade för publicering. De var privata videor för privat bruk, säger hon.

Hon säger att det är upp till folket att avgöra vad de tycker om festvideorna.

– Jag hoppas att det år 2022 ska vara accepterat att även beslutsfattare dansar, sjunger och är på fest.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN