Irans revolutionsgarde anklagar Saudiarabien för terrordåd

1 av 7 | Foto: HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Minst tolv personer dödades och ett 40-tal skadades i två koordinerade attentat i Irans huvudstad Teheran på onsdagen.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attackerna men Irans revolutionsgarde skyller nu dådet på sunnimuslimska Saudiarabien.

Revolutionsgardet hotar även med att hämnas dåden.

Angriparna tog sig in i Irans parlament på onsdagsmorgonen, utklädda till kvinnor, beväpnade med automatvapen och bombvästar.

– Jag var inne i parlamentet när skjutningen ägde rum. Alla var chockade och rädda. Jag såg två män som sköt slumpmässigt, säger en journalist till nyhetsbyrån Reuters.

12 människor döda

Kort därefter utlöste självmordsbombare sin sprängladdning i ayatolla Khomeinis mausoleum, söder om stadskärnan.

Ytterligare en angripare sköts sedan ihjäl vid platsen.

Efter fem timmar meddelade iranska nyhetsbyråer att parlamentsattacken var över, och att de fyra personer som låg bakom den skjutits ihjäl.

Attackerna hade då krävt 12 människoliv och skadat ett 40-tal, vilket gör dem till det blodigaste terrordådet i Teheran på årtionden.

Planerade en tredje attack

Enligt myndigheter har ytterligare en grupp terrorister gripits, som planerade en tredje attack, och det förekom uppgifter om att människor tagits som gisslan i parlamentet.

– Några fega terrorister infiltrerade en av parlamentsbyggnaderna. De blev alla konfronterade. Det var ingen stor sak, sade parlamentets talman Ali Larijani i tv, medan dramat fortfarande pågick.

IS påstås ligga bakom

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attackerna – vilket i så fall skulle vara gruppens första större dåd i Iran.

– Om det skulle visa sig att det är IS så är det väldigt svårt att övertyga människor i Iran att det inte är Saudiarabien som ligger bakom. De ser Saudiarabien som en makt som haft starka relationer med IS, säger Trita Parsi, ordförande i organisationen National Iranian American Council till TT.

Irans underrättelsedepartement har meddelat att attentaten utförts av terrorgrupper, dock utan att precisera vidare.

Revolutionsgardet hotar att hämnas

Senare på onsdagen hävdade den halvmilitära elitstyrkan i Iran, Revolutionsgardet, i ett uttalande att Saudiarabien ligger bakom de dödliga attackerna, uppger Reuters.

”Den här terrorattacken inträffade bara en vecka efter att USA:s president (Donald Trump) och de bakåtsträvande saudiska ledarna som stödjer terrorister träffats. Att Islamiska staten har tagit på sig attacken visar att de (Saudiaraben) var iblandade i den brutala attacken”.

Revolutionsgardet hotar även med att hämnas dåden.

I skrivande stund har Saudiarabien inte bemött kritiken.

Spänt läge mellan länderna

Iran och sunnimuslimska Saudiarabien har sen tidigare ett mycket spänt förhållande, vilket bland annat visade sig under president Trumps Mellanösternbesök.

Iran har bland annat bekämpat sunniextremistiska grupper, däribland IS, i både Irak och Syrien, och ofta drabbat samman vid gränserna mot Irak och Afghanistan.

– Om det visar sig att de skyldiga har kopplingar till Saudiarabien kan det leda till en väldigt farlig upptrappning i regionen, säger Trita Parsi till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM