Så pressades bröderna Robin och Christian i förhören om Kevin

avVictor Stenquist

NYHETER

Efter att Kevin, 4, hittades död förhördes bröderna Robin och Christian, då 5 och 7 år gamla, minst 30 gånger på två månader.

Utdrag ur förhören visar nu att de ändrade sig gång på gång – och pekade ut en annan mördare.

Efter polisens utfrågningar gick de från vittnen till misstänkta, skriver SVT Nyheter.

1 av 4

En vecka efter mordet på Kevin kontaktade brödernas pappa polisen. Den äldsta sonen, 7-årige Christian, berättade då att han sett Kevin prata med ett par äldre pojkar, vilket pappan tyckte att polisen borde få veta.

Sedan följde två månader med fler än 30 förhör med de båda bröderna – som går från vittnen till misstänkta i ärendet.

”Kniv i magen”

Men förhören som SVT publicerat delar ur ger en svårtydd bild av pojkarnas uppgifter. De har pekat ut andra personer som ska ha mördat Kevin och ändrar sina uppgifter kontinuerligt kring vad de sett och var de själva befunnit sig.

I ett förhör med Robin, 5, frågar förhörsledaren vem som gjort Kevin illa.

– Mm, vet inte, svarade han, enligt SVT.

I svaren som följer uppger han att någon berättat att de skulle skjuta Kevin men inte gjort det.

En förhörsledare frågar hur man mördar Kevin.

– Tar en kniv i magen, svarar Robin.

Kniven ska ha varit så vass att den hade kunnat skära upp taket på polisstationen, enligt Robin.

Kevin utsattes däremot aldrig för något knivvåld. I november 1998 slog polisen fast att det i stället varit en lek med pinnar som spårat ur, och att bröderna Robin och Christian var de skyldiga.

Dagen efter de inledande förhören vallades pojkarna, som då glömt bort att de pratat om knivmord. I stället sa de att någon som hette Robert sparkat ner Kevin i vattnet, enligt SVT.

Efter förhör med vänner som ska ha ätit middag med brödernas familj ska en 10-årig son också gett pojkarna alibi. Han ska ha uppgett att Robin aldrig ens gick ner till vattnet där Kevin ska ha mördats.

Under utredningens gång ska Robin också ha pekat på ett hus där mördaren bodde, vilket kollades upp och avfärdades. Han ska också ha ”hittat” mördaren i en skolkatalog och pekat ut honom.

”Han heter God jul”

I förhöret om skolkatalogen uppges:

Förhörsledare: ”Du kanske vet vad pojken heter?”

Robin: ”God jul”

FH: ”Det vet du inte?”

Robin: ”Han heter God jul”

I andra förhör ändrar sig Robin flera gånger på några minuter då han får frågan om storebrodern Christian var vid vattnet eller inte.

Trots de många turerna i förhören anser sig polisen så säkra på att de fått en klar bild att fallet i november avslutas och de båda bröderna lämnas över till sociala myndigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM