Hawaii-pizzans skapare har dött

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Pizza Hawaii.
Foto: Andreas Apell / AFTONBLADET / 85636
Pizza Hawaii.

När Sam Panopoulos 1962 lade konserverad ananas på sin deg visste han inte att han just komponerat vad som skulle bli en av världens mest populära – och kontroversiella – pizzor.

55 år senare har Hawaii-pizzans skapare nu gått ur tiden.

Pizzadeg, ost, tomatsås, skinka – och ananas. Oavsett vad man tycker om den något udda smakkombinationen står det klart att Hawaiipizzan, över 50 år efter att den skapades, fortfarande väcker starka känslor.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sällade sig nyligen till ”Team ananas”, medan kändiskocken Gordon Ramsay i ett inlägg på Twitter torrt konstaterade att ananas inte hör hemma på pizza. Islands president Guoni Johannesson gick så långt som att i ett samtal med en grupp skolbarn säga att kombinationen borde förbjudas.

Om islänningens skämt mot förmodan skulle bli verklighet slipper hur som helst pizzans skapare vara närvarande när hans livsverk tas ifrån honom. I torsdags avled nämligen Sam Panopoulos, rapporterar BBC.

”Ville se hur det smakade”

Panopoulos emigrerade som 20-åring från Grekland till Kanada 1954. Där startade han tillsammans med sina två bröder flera framgångsrika restauranger – och på restaurangen Satellite i Chatham i sydvästra Ontario fick han idén att lägga konserverad ananas på en pizza.

– Vi lade bara på det, bara för skojs skull, för att se hur det smakade, har Panopoulos tidigare sagt till BBC.

– Vi var nya i branschen och experimenterade mycket.

Pizzans namn kommer enligt BBC från märket på den konserverade ananasen som Panopoulos använde.

Tyskar försökte ta åt sig äran

Även om Panopoulos av allt att döma är pizzans verkliga skapare har flera andra försökt ta åt sig äran – framför allt tyskar som hävdar att pizzan härstammar från anrättningen Toast Hawaii, en macka med skinka, ost och ananas som var populär på 50-talet.

Sam Panopoulos blev 83 år gammal.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN