Så här skärps säkerheten inför superfredagen

NYHETER

VM-kval, Summerburst, Håkan Hellström och Radiohead – över 100 000 personer väntas röra sig i Stockholm under fredagen.
Efter arenadåden i Europa skärper polisen säkerheten.
– Vi samarbetar med Säpo för säkerhetsfrågor, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg

Kaos väntar Stockholm. Under fredagen drog festivalen Summerburst igång på Gärdet. Enligt arrangören beräknas 25 000 festivaldeltagare ta sig till evenemanget. Samtidigt uppträder Håkan Hellström på Stadion. Dit väntas ytterligare 27 000 konsertbesökare.

Dessutom kommer 45 000 att ta sig till slutsålda Friends arena för att kolla VM-kvalet mellan Sverige och Frankrike. Och på det spelar rockbandet Radiohead i Globen.
– Det kommer att vara mycket människor i rörelse och vi har polisinsats på alla dessa ställen tillsammans med arrangörerna, och vi har gjort det vi rimligt kan göra, till exempel gått igenom hur man ska agera om något inträffar, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

”Samarbetar med Säpo”

Efter arenadådet i Manchester har polisen nu rustat upp extra mycket och kallat in förstärkning från flera polisområden i länet, men exakt hur mycket personal som deltar vill Kjell Lindgren inte gå in på.
– Vi kallar det här för särskild händelse för att organisera oss. Vi har personal ute med förstärkningsvapen och de finns med i kommenderingen för sådana här evenemang.
Enligt honom har man kontakt med Säkerhetspolisen.
– Vi samarbetar med Säpo för säkerhetsfrågor, säger han.
Inga väskor större än 20 x 20 centimeter tillåts på Stadion.
– Ingen ska behöva gå omkring och fundera vad den där personen har i ryggsäcken egentligen. Inga IKEA-kassar heller. Det skapar bara oro. Nu blir det inga stora väskor med dricka eller annat, säger Kjell Lindgren till Svenska Dagbladet.
I samband med evenemangen kommer man att göra flera trafikavspärrningar, och polisen uppmanar konsertbesökarna att vara ute i god tid.

SL: ”Blir riktigt trångt ombord”

Storstockholms Lokaltrafik meddelar att man satt in flera extratåg på tunnelbanans blå och gröna linje på grund av antalet resenärer. Men man räknar ändå med att det kommer bli ”riktigt trångt ombord”.
– Man får ju stå ut men det kommer gå bra och det är därför vi förstärker trafiken, men det kommer att vara ökat tryck i vagnarna, säger Martina Wiklund, presskommunikatör på SL.
Wiklund berättar också att man har höjt säkerheten på tunnelbanelinjerna.
– Vi kommer att utrusta de här konserterna med extra resurser, vi har kommer ha förstärkt personalstyrka på plats för att det är mycket folk, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM