Erdogans svar på röstkritiken: ”Tala med handen”

avEbba Thornéus

1 av 3

Kritiken mot den turkiska folkomröstningen blir allt kraftigare.

Flera parter ifrågasätter nu valmyndighetens agerande och oppositionspartiet CHP begär att resultatet ska ogiltigförklaras.

Samtidigt slår Turkiets premiärminister tillbaka mot anklagelserna.

– Oppositionen ska inte prata efter att folket har talat, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Söndagens seger i den turkiska folkomröstning om antagandet av en ny grundlag som ger presidenten kraftigt utökade befogenheter gick med knapp marginal till Ja-sidan.

President Recep Tayyip Erdogan fick 51,4 procent av rösterna enligt siffror från landets valmyndighet, och sa att röster från turkar i andra länder var viktiga för segern.

Enligt Ja-sidan kommer söndagens resultat att leda till stabilitet i Turkiet medan motståndarna tror att det i praktiken kommer att göra presidenten enväldig.

Detta då Erdogan – förutom ett kraftigt utökande av sina befogenheter som president – nu även har möjlighet att sitta kvar som president till år 2029.

Den kontroversiella folkomröstningen, har förutom från EU-håll, mött starkt kritik och motstånd från oppositionspartierna CHP och HDP som efter valresultatet kräver att folkomröstningen ska ogiltigförklaras och att 60 procent av rösterna måste räknas om.

Levde inte upp till EU:s standarder

Även internationella valobservatörer samt turkiska advokatsamfundet har uttryckt starkt oro över att valmyndigheten beslutat att godkänna röstsedlar utan officiell stämpel, vilket de menar kan ha påverkat valet och även bryter mot lagen uppger Reuters.

Även förändringarna i regelverket kring rösträkningen tog bort en viktig skyddsmekanism menar Cezar Florin Preda, från Europarådets parlamentariska församling (PACE).

– Generellt levde folkomröstningen inte upp till Europarådets standarder och det rättsliga ramverket var otillräckligt för att hålla en verkligt demokratisk process. Ojämlika förutsättningar rådde under folkomröstningen, och kampanjens två parter hade inte likvärdiga möjligheter, berättar Preda för Reuters.

Över två miljoner röster

Över 55 miljoner medborgare hade rätt att delta i söndagens folkomröstning och enligt tv-stationen Habertürk ska valdeltagandet ha varit 86 procent, enligt Reuters.

Ja-sidan uppges ha vunnit med en marginal på 1,3 miljoner röster, men enligt kritikerna kan beslutet att tillåta röstsedlar utan officiella stämplar – vilket ska utgöra över två miljoner röster – ha lett till att lika många röster kan ha manipulerats.

Under tisdagen gick dock Turkiets premiärminister Binali Yildirim ut och förklarade att uppgifterna om valfusk enbart var rykten, som spridits för att smutskasta resultatet.

– Folkets vilja har återspeglats vid valurnorna och debatten är över. Alla bör respektera resultatet, särskilt det största oppositionspartiet.

”Tala med handen”

Även presidenten själv har gått ut och fördömt kritiken och menar att myndigheterna varken har ”sett, hört eller känner till” några av de överträdelser som observatörerna och de oppositionella vittnar om.

– Korsfararnas mentalitet i väst och dess tjänare här hemma har angripit oss, men vi kommer att fortsätta på vår bana.

– Tala med handen. Detta land har genomfört de mest demokratiska valen som inte skådats någonstans i väst, meddelade presidenten kritikerna enligt Indipendent.

I sitt segertal öppnade Erdogan även för ett återinförande av dödsstraffet – något som han menade skulle kunna avgöras genom en folkomröstning.

Trump gratulerade segern

Dagen efter att valresultatet offentliggjordes ska USA:s president Donald Trump, som en av få världsledare, ha ringt upp Erdogan och gratulerat till segern.

Enligt ett uttalande från Erdogans stab ska de båda presidenterna även ha diskuterat den senaste utvecklingen i Syrien, som gränsar till Turkiet, och USA:s flygattack, som svar på kemgasattacken i den syriska provisen Idlib i början av april.