M-ledaren sommartalar efter tuff vecka

NYHETER

I dag håller Moderatledaren Anna Kinberg Batra sitt sommartal efter en tuff vecka med skakiga opinionssiffror, internt missnöje och krav på hennes avgång.

Själv har hon utlovat bättring och tydlighet.

Foto: Björn Lindahl

Klockan 13 ställer sig Anna Kinberg Batra på scenen vid Mosebacke i Stockholm. Det är inte första gången hon talar där på nationaldagen, men i år följs talet med särskilt intresse.

I fredags höll M-ledaren pressträff, nyss hemkommen från USA, för att bemöta alla frågor som hopats efter kritiken och avgångskraven. Det var en självkritisk partiledare som svarade med att byta ut nyckelpersoner i partiet. Beatrice Ask petades som rättspolitisk talesperson och Tomas Tobé som partisekreterare, Han fick i stället överta jobbet som rättspolitisk talesperson.

– Jag är i en förtroendekris och vi som parti är det, sade Anna Kinberg Batra i fredags.

Hon vill ta sig ur krisen genom att bli tydligare och "växla upp" på ett antal områden. Det handlar om jobbpolitiken, tryggheten och Allianssamarbetet.

Men hon ångrar inte det omstridda beskedet från i januari då hon öppnade upp för samarbete med Sverigedemokraterna, och då raset i opinionen tog fart. Hon upprepar att man bör tala med alla partier i riksdagen och pekar i stället ut otydligheten som orsak till opinionsraset.

ARTIKELN HANDLAR OM