Macron kräver förändring i EU – annars är det risk för frexit

Foto: AP
Emmanuel Macron.

avMaja K Nilsson

NYHETER

Det är en vecka kvar till det franska presidentvalet.

Le Pen och Macron arbetar nu intensivt för att behålla de redan vunna rösterna och att vinna nya.

Macron säger nu i en intervju med BBC att EU måste ändra sig, annars är det risk för en ”frexit”.

Marine Le Pen pratar om att fransmännen ska ”Välja Frankrike”. Hon vill ta kontroll över Frankrikes gränser, stoppa invandringen och folkomrösta om medlemskapet i EU.

Emmanuel Macron, i sin tur, går under parollen ”Tillsammans Frankrike” och har tryckt på värdet av det Europeiska samarbetet och frihandeln. Han vill vara kvar i EU.

I den senaste opinionsundersökningen har Marine Le Pens Nationella Fronten 40 procent i väljarstöd medan Emmanuel Macrons En Marche har 60 procent.

Reformera EU-samarbetet

De båda kandidaterna strider om rösterna in i det sista och nu slår den EU-vänliga kandidaten Macron mot EU, i en BBC-intervju.

– EU måste förändras annars kommer vi stå inför en frexit, säger han till BBC. Macron har försvarat EU och den Europeiska idéen samt lyft fram vikten av EU för Frankrike som land. Men samtidigt måste det förändras. 

– Vi måste möta situationen och lyssna på vårt folk, de är extremt arga och otåliga i dag och dysfunktionen i EU är inte längre hållbar. Om jag dagen efter (valet) skulle bestämma mig för att fortsätta arbeta för EU, på det sätt som det nu fungerar, så skulle jag svika mitt folk, säger Macron.

– För dagen efter kommer vi antingen att ha ett frexit eller så kommer vi att få Nationalla Fronten igen.

I den första valomgången i det franska valet vann Macron med 23,8 procent av rösterna medan Le Pen fick 21,5 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM