Lindas tomt kryllar av igelkottar – varje dag

1 av 2

avJonna Claesson

NYHETER

Linda började mata en igelkott på tomten för tio år sedan. Nu kryllar trädgården av igelkottar, ibland dygnet runt, skriver Västmanlands tidning.

– Det är nästan ett heltidsarbete, säger Linda Öberg.

För tio år sedan började Linda Öberg i Kolbäck, Västmanland, mata en igelkott. När hon några år senare flyttade lite närmare stan, oroade hon sig över att hon skulle mista sin taggiga kompis. Men så fort flytten var klar och våren nalkades kom det en igelkott till den nya adressen, och den hade sällskap.

Nu växer flocken för varje år.

– Förra sommaren var det 26 stycken på tomten. Ju fler det blir desto fler vill man se samtidigt, säger Linda Öberg.

Linda berättar att det nästan är ett heltidsjobb att ta hand om igelkottarna.

– Ja, i somras var det en som var halt. Varje kväll fångade jag in honom, tvättade såret och gav honom lite extra god mat. Och i höstas flockade de sig nästan när jag körde upp på infarten, de tänkte väl ”nu kommer hon, nu blir det mat”.

Vilken mat tycker de bäst om?

– Deras favorit verkar vara banan faktiskt. Det är de överförtjusta i. Men det samlar på sig så mycket getingar och det är jag rädd för så de får mest kattmat eller torrfoder för hundvalpar.

Det är fortfarande för mörkt på kvällarna för att igelkottarna ska bli sociala men hittills har fem igelkottar letat sig fram till Lindas trädgård.

– Några av dem är ungar som föddes i höstas. Men snart kommer det fler. Om sommaren är det igelkottar på tomten dygnet runt.

ARTIKELN HANDLAR OM