Stoppar Obamas lag: Trump gör det enklare för psykiskt sjuka att köpa vapen

Använder okänd lagstiftning: här är lagarna som republikanerna häver – bara för att de kan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON. Vapen till psykiskt sjuka, ja till att oljemuta utländska regeringar och okej att stoppa bidrag till abortkliniker.

Donald Trumps regering gör allt för att krossa Barack Obamas eftermäle.

Till sin hjälp har presidenten en obskyr lag - som bara använts en enda gång tidigare.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump.

Barack Obama föreslog en ny lag för att försvåra för psykiskt sjuka att köpa vapen efter Sandy Hook-massakern, när tjugo barn sköts ihjäl på sin skola.

Men Republikanerna under Donald Trumps ledning har använt en obskyr och relativt okänd lagstiftning för att stoppa den.

Vapenlobbyn i USA jublar.

Congressional review act, CRA, infördes för 21 år sen för att göra det möjligt att stoppa sista minuten-lagar införda av en avgående president.

– Det snabbaste, säkraste sättet att göra ogjort president Obamas liberala, jobbstoppande arv, har den republikanska talmannen Paul Ryan sagt enligt Politico.

11 gånger

Men CRA innebär också att en liknande lag som den som stoppats inte får stiftas som ersättning.

Obamas nya vapenlag skulle ha inneburit en samkörning av register, mellan FBI:s databas och socialbidragsregistret, så att personer med svår mental sjukdom, skulle kunna upptäckas om de försökte köpa vapen.

Den lagen har nu stoppats, med hjälp av CRA.

- Den är som en slägga, säger tidigare topptjänstemannen inom Bush-administrationen Susan Dudley, som nu leder forskningscentret för tillsyn och regleringar på George Washington-universitetet.

CRA har bara använts en gång tidigare. Men Trump-administrationen har redan använt den 11 gånger, skriver Politico.

– Jag förutspådde att de kanske skulle använda det så många som fem gånger. Jag borde ha sagt fem gånger på en veckan. Några av de här reglerna fanns inte ens på min karta, säger Dudley till Politico.

Tillåter oljebolag att muta

Trumps 11 signaturer innebär bland annat att Internetleverantörer återigen tillåts att samla på sig och sälja information om sina användares internetvanor utan att först informera om det. Trump har också stoppat en lag om att farliga industrier måste hålla bättre register över arbetsrelaterade skador och arbetsplatsolyckor och han stoppar ett förbud mot jakt från helikoptrar och att döda björnungar i sina iden i naturskyddsområden i Alaska.

Trump har även stoppat en anti-korruptionslag och gör det därför återigen möjligt för oljebolag att betala stora summor pengar till utländska regeringar utan att behöva registrera dessa, i praktiken sanktionerade mutor.

Republikanerna har också drivit igenom att man på delstatsnivå återigen kan stoppa abortkliniker från att få federala familjeplanerings-bidrag. En lag om att federala myndigheter inte får anlita företag som brutit mot arbetsrätten och behandlat sina anställda illa, har också stoppats.

Vita huset: Sparar 90 miljarder kronor

Republikanerna har fram till mitten av maj på sig att stoppa lagstiftning som Obama drivit igenom efter sista juni 2016, skriver Politico.

Trumps argument för att stoppa Obamas lagar är att all extra administration de skulle medföra är ett stort hinder för företagande. Enligt Vita huset kommer de stoppade lagarna innebära besparingar för företagen på 10 miljarder dollar, 90 miljarder kronor, skriver Politico.

CRA-lagen infördes av en republikansk majoritet 1996 som ett sätt att kunna stoppa de krångliga lagar som en avgående president ibland infört, väl medveten om att denne sedan inte kommer behöva ta ansvar för genomförandet.

Men trots det har lagen bara använts en enda gång tidigare, när en Clinton-lag om ergonomiska arbetsplatser, som skulle motverka monotont arbete, avskaffades av republikanerna efter att George W Bush tillträdde.

För att kunna utnyttja CRA-lagen krävs att presidenten har majoritet i både representanthuset och senaten. Barack Obama och Demokraterna hade detta 2009 och 2010 men använde sig aldrig av lagstiftningen.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE