Rum uthyres – hos Kim Jong-Un

1 av 3 | Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Vandrarhemmet till vänster, Nordkoreas ambassad i Berlin till höger.
NYHETER

Vid första anblick ser det ut som ett vanligt hostel av enklare snitt.

I själva verket är vandrarhemmet i centrala Berlin en hemlig kassako för Kim Jong-Un.

City Hostel i Berlin ligger inte långt från turistattraktioner som Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie och en sängplats i delad sovsal går inte loss på mer än drygt 200 kronor.

Ägs av Nordkorea

Vad få vet – trots den rödblåvita flaggan som vajar från huset intill – är att byggnaden där vandrarhemmet är inrymt ägs av Nordkorea. Den slutna diktaturen fick enligt Washington Post fastigheten i present av kommunistregimen i Östtyskland, som var mer välvilligt inställd till Pyongyang än vad dagens tyska styre är.

Nu vill Angela Merkels regering stoppa den lönsamma verksamheten, mot bakgrund av "det ständigt överhängande kärnvapenhotet" från Nordkorea, skriver tyska utrikesdepartementet i ett meddelande, enligt Süddeutsche Zeitung. Vandrarhemmet drivs visserligen inte direkt av ambassaden, men drar in stora summor varje år i hyreskostnader, en inkomstkälla som nu kan sina.

Smuggling av guld

Det är inte första gången Nordkoreas utrikesrepresentation tänjer på gränserna för diplomatisk verksamhet. Smuggling av guld, sprit och cigaretter och storskalig framställning av metamfetamin tros vara några av födkrokarna för den allt hårdare ansatta regimen.

FAKTA

Tyskland och Nordkorea

Det forna DDR hade nära band till regimen i Pyongyang, som i Östberlin såg en av sina viktigaste partner i östblocket. Efter den tyska återföreningen fungerade Sverige under en tid som skyddsmakt för Tyskland i Nordkorea, innan de två länderna upptog diplomatiska relationer 2001.
Tyska parlamentsledamöter har flera gånger varit på officiella besök i Nordkorea, men något tyskt besök på ministernivå har inte förekommit. Den nordkoreanske sportministern Pak Myong Chol var dock i Tyskland 2011 i samband med invigningen av damernas fotbolls-VM.
Handeln mellan länderna är begränsad och inga avtal om ekonomiskt samarbete har upprättats. Tyskland importerar framför allt textilvaror från Nordkorea, medan Nordkorea importerar tyska läkemedel.
I Pyongyangs tunnelbana rullar antikverade tågvagnar från Berlins U-Bahn.
Källa: Tyska utrikesdepartementet, Die Welt