Ryskt militärflyg utanför USA:s gräns – fyra gånger på fyra dagar

Ryska militären visar musklerna: ”Ett strategiskt budskap”

NYHETER

WASHINGTON. Ryskt militärflyg tycks patrullera den amerikanska gränsen.

Fyra gånger på fyra dagar har bombflygplan och patrullflygplan närmat sig USA:s luftrum.

– Vi har inte sett den här typen av aktivitetsnivå på några år, säger NORAD:s talesperson till CNN.

1 av 3 | Foto: Anonymous / AP TT
Ryska flygplan av modellen TU-95.

Ryska militärflygplan har siktats utanför Alaskas kust fyra gånger de senaste fyra dagarna.

En talesperson för NORAD, det amerikansk-kanadensiska militärkommandot som övervakar nordamerikanskt luftrum, bekräftar för CNN att det två gånger rört sig om ryskt patrullflyg och två gånger om bombflygplan.

Flygplanen gick aldrig in i amerikanskt luftrum och i torsdags kväll, den senaste gången, möttes den ryska Tu-95:an av såväl amerikanskt som kanadensiskt flygvapen.

Behov av övningsflygningar

Enligt CNN utgör de ryska flygen inget reellt militärt hot, men det amerikanska försvaret har noterat hur ofta de närmat sig USA:s och Kanadas luftrum den här veckan.

– Det finns inget annat sätt att tolka det här än som ett strategiskt budskap, säger en försvarstjänsteman till CNN.

Det ryska flygvapnet har inte genomfört liknande flygningar sedan 2015 men andra tjänstemän inom det amerikanska försvaret säger till CNN att flygningarna mycket väl kan bero på en tidigare brist på tillgängliga ryska flygplan och ett behov av övningsflygningar.

– Vi har inte sett den här typen av aktivitetsnivå på några år, säger NORAD:s talesperson John Cornelio till CNN, men betonar också att det ändå inte är något nytt eller ovanligt.

Katt-och-råtta-lek

I ett uttalande skriver det ryska försvarsdepartementet att man ”regelbundet utför patrulluppdrag ovanför neutrala vatten i Arktis, Atlanten, Svarta havet och Stilla havet.”

”Alla sådan uppdrag genomförs i enlighet med internationella regler och med respekt för nationsgränser”.

Howard Stoffer, en tidigare högt uppsatt tjänsteman vid det amerikanska utrikesdepartementet kallar det ryska militärflygets agerande som en del av en katt-och råtta-lek.

– Den här typen av katt-och-råtta-lek har pågått ett tag nu. Putin försöker få USA att förstå att man ryssarna finns överallt och åter utvidgar gränserna för sin militära makt, säger Stoffer till CNN.

Ryska militärflygplan har också siktats utanför Japans kust. Det japanska flygvapnet har skickat upp eget stridsflyg fyra gånger den här månaden som svar, uppger Japans utrikesdepartement i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Ryssland