Jubel och förvåning på Labourvalvaka

avPer Arnsäter, Petter J Larsson

LONDON. Labour går framåt efter den första vallokalsundersökningen.

På en pub i Jeremy Corbyns valdistrikt utbröt stort jubel när resultatet presenterades.

– När undersökningen kom utbröt ett stort jubel och lite förvåning, folk hade inte vågat hoppats att det skulle gå så bra, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet.

Foto: Privat
Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet, med Laboursupportrar på på en pub i Islington.

Labour ökar från 232 mandat till 266 mandat i vallokalsundersökningen. Om resultatet står sig är det en stor framgång för partiet.

Aron Etzler (V) är på en pub i Islington, Jeremy Corbyns valdistrikt, tillsammans med ett hundratal Laboursupportrar.

– De har ingen central valvaka utan alla har valvaka i sina distrikt. När kampanjarbetet är slut kommer man hit och tar en öl.

Enligt Aron Etzler ska även Labourledaren komma förbi puben senare på natten.

Hur är stämningen?

– Väldigt bra, när undersökningen kom utbröt ett stort jubel och lite förvåning, folk hade inte vågat hoppats att det skulle gå så bra. Men de vågar inte ta ut någon seger i förskott.

Undersökningen är preliminär och det är bara drygt tio mandat som skiljer Tories från en egen majoritet.

Aron Etzler tror att Labour har lyckats för att de kört sin egen agenda som handlat om välfärdsfrågor och jämlikhet – inte brexit i första hand. Han jämför Corbyn med Håkan Juholt (S). Men där Juholt förde Socialdemokraterna åt vänster har Corbyn gjort en ännu skarpare vänstergir för Labour.

– Han har motbevisat sina kritiker om det här resultatet stämmer.

Aron Etzler tycker att Jeremy Corbyn är en principfast och hederlig politiker.

– Han har en framtoning som är annorlunda. Naturligtvis har det förekommit personattacker men han har en annan ton i ett ganska hätskt brittiskt klimat.

Under onsdagen var Aron Etzler på ett valmöte där det enligt honom stod 1000-tals supportrar och sjöng i väntan på Jeremy Corbyn.

– De som gillar honom gillar honom verkligen. Det är uppenbart att vänstern har erövrat den unga generationen.

Aron Etzler säger att Corbyns kampanj har inspirerats av Bernie Sanders presidentvalskampanj i USA förra året.

– Partier inspirerar varandra. Många talar om högerextrema partiers framväxt i Europa, men det är tydligt att många längtar efter en vänster som vågar och säger vad den tycker, säger Aron Etzler som ansvarar för Vänsterpartiets valkampanj inför nästa år.

På The Social nära Oxford Circus har Londonbor samlats för att följa resultatrapporteringen. Här är många unga och en majoritet har röstat på Labour. Alex Jamieson, 30, och Nick Regus, 28 ser segerrusiga ut efter att de första valresultaten börjar trilla in.

– Jag är en labourman och jag hoppades men vågade inte tro att det skulle se så bra ut, säger Alex.

Nick flikar in:

– Vi kom hit och var beredda att få vårt hopp krossat. Men nu verkar det som att folk inte låtit sig luras så lätt av medias kampanjer.

– Folk är kanske trötta på denna onda regering. Folk verkar tycka att det är okej att betala lite mer skatt för att allt ska funka, säger Alex.

– Det kanske blir ett byte från ett styre som bygger på hat och rädsla till något med en mer progressiv och positiv känsla. Jag är väldigt spänd inför natten.

ARTIKELN HANDLAR OM