Sålde en souvenir – med nazistkoppling

1 av 2 | Foto: Anderzon of Sweden/TT
Ystads IF tar avstånd från budskapet.
NYHETER

Reklamföretaget tog fram en ny kollektion för handbollssupportrar. Men något verkar ha gått rejält fel.

– Nu när du säger det inser jag att detta blev klumpigt, säger Jonas Andersson, vd för Anderzon of Sweden, till Ystads Allehanda.

Reklamföretaget Anderzon of Sweden fick i uppdrag att ta fram en kollektion av souvenirer för supportrar till Ystads IF:s handbollslag. Bland annat säljs jackor och halsdukar via deras sajt.

Men en hel del andra saker fanns också att köpa när shopen lanserades. Bland annat mobilskal, paraplyer och en powerbank som ska ladda telefonens batteri. Den pryds av handbollslagets logotyp, en hashtag och texten ”White power!” – ett uttryck främst förknippat med nazism och rasism.

– Vi ville bara skoja med YIF:s vita färg och power, säger Jonas Andersson, vd för Anderzon of Sweden, till Ystads Allehanda.

Borta från hemsidan

Han understryker att företaget inte har någon koppling till rasistiska eller nazistiska verksamheter. Märkningen kommer tas bort så fort som möjligt – och powerbanken har redan försvunnit från sajten efter YA:s publicering.

– Bra att detta uppmärksammades så vi kan rätta till misstaget. Vår värdegrund är precis tvärt om, säger Anders Evander, ordförande i YIF, till YA.

Jonas Andersson på Anderzon of Sweden säger sig också vara glad över att märkningen uppmärksammats.

– Nu när du säger det inser jag att detta blev klumpigt, säger han.