AKB om SD-utspelet: ”Går inte att låtsas som att de inte finns”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Anna Kinberg Batra preciserade i SVT att samarbetet mellan M och SD kan handla om ”bullerregler och trafikfrågor”.

Hon pressades på om hon är beredd att fälla en rödgrön regering med SD:s hjälp efter valet – men gav inget klart besked.

– Det känns som att hon öppnat dörren, men ännu inte riktigt är beredd att gå igenom den, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

Under en presskonferens i veckan sa Anna Kinberg Batra att Moderaterna vill att Alliansen lägger fram en gemensam budget redan i år för att på så sätt kunna fälla den rödgröna regeringen före nästa val. Samtidigt meddelade hon att hennes parti är berett att börja göra upp och samtala med Sverigedemokraterna om olika sakfrågor i riksdagens utskott.

På söndagskvällen sa Kinberg Batra i SVT:s ”Agenda” att hon visserligen fortfarande anser att SD är ett rasistiskt parti, vilket hon menade i samma program i augusti förra året, men:

– Jag tycker inte att det har fungerat att låtsas om att ett så stort riksdagsparti inte finns.

”Måste förhålla oss till hur det ser ut”

Moderatledaren utvecklar varför hon öppnar för att samarbeta och samtala med SD.

– Vi måste förhålla oss till hur det faktiskt ser ut, om det är möjligt att genomföra moderatpolitik eller allianspolitik då tycker jag att vi ska ta den chansen i riksdagens utskott i frågor där förutsättningar finns, säger Kinberg Batra i ”Agenda” men hävdar att hon inte är beredd att inleda regeringssamarbete med SD.

Moderatledaren menar att hon inte kan tänka sig ett samarbete kring frågor som rör expempelvis rikets säkerhet och grundläggande rättigheter, men att det finns annat som M och SD kan göra upp om.

– Om vi tar till exempel bullerregler och trafikfrågor... om det där finns likalydiga förslag då tycker inte jag att vi ska avstå från att försöka få igenom alliansförslag.

Upprepade gånger pressar Camilla Kvartoft, programledare för ”Agenda”, Kinberg Batra på svar om hon och alliansen skulle kunna fälla en rödgrön majoritet med hjälp av SD efter valet 2018. Hon får inget klart besked.

– Jag vill leda en alliansregering och få igenom allianspolitik. Det är det besked jag har.

”Allianssamarbetet ställs på sin spets”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker inte att Kinberg Batra på söndagskvällen rätade ut några frågetecken efter beskedet i veckan.

– Hon, eller om det är partiledningen, kanske inte riktigt satt ner foten än på hur man ser på samarbeten med Sverigedemokraterna. Det känns som att hon öppnat dörren, men ännu inte riktigt är beredd att gå igenom den, säger han.

Anledningen tror Hinnfors kan vara att det som väntar, om Kinberg Batra och Moderaterna tar steget ut, är okänt. En av de stora frågorna är hur det kommer att gå med allianssamarbetet om Moderaterna inleder samarbete med och får stöd från SD.

– Det är nästan tjänstefel från SD då att inte börja ställa krav på sitt stöd, säger Jonas Hinnfors.

Slutsatsen som Agendas tittare kunde dra utifrån Kinberg Batras vaga svar i Agenda var att M inte vill sitta i regering med SD eller göra upp med SD om budgeten – men hoppas kunna fälla regeringen Löfven genom att SD passivt röstar för en alliansbudget efter överenskommelser om buller och trafikpolitik.

Jonas Hinnfors är skeptisk till ett sådant scenario.

– Efter valet 2018 är man tvungen att rösta om regeringssammansättningen och då ställs det på sin spets. Då kan det vara så att man behöver börja förhandla med SD så att de inte röstar emot en moderat- eller alliansregering. Då kommer man nog kräva inflytande i budgeten. Använder man sig av SD som regeringsunderlag är det väldigt svårt att säga att de inte har regeringsinflytande och det verkar osannolikt att en regering som vilar på SD:s stöd inte kommer behöva förhandla i sakpolitik om annat än bullerfrågor.

Jonas Hinnfors menar att hela allianssamarbetet skulle ställas på sin spets i ett sådant läge.

– Står Lööf (C) och Björklund (L) kvar vid vad de sagt spricker allianssamarbetet, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE