Josefine, 26, räddade katterna från branden

1 av 2 | Foto: Privat / TT
Josefine tvingade sig in i huset för att rädda katterna.
NYHETER

När branden hade brutit ut hemma flydde Josefine från nattjobbet och trampade ned plattan i mattan. Hon hade bara en enda prioritering – katterna skulle räddas, skriver Västerbottens-Kuriren.

– De var livrädda, berättar Josefine för Aftonbladet.

Det var vid 01.50-tiden på natten mot tisdagen som en av de boende i ett bostadshus i Nordmaling i Västerbotten väcktes av brandlarmet. En brand hade brutit ut i förråden i huset.

Josefine Moström, 26, var på jobbet när en granne ringde henne och berättade om vad som hade hänt.

– Jag slängde mig ned i omklädningsrummet och vidare in i bilen och skyndade mig hem. Där möts jag av brandbilar, säger hon.

Fick tjata sig in

För Josefine fanns det bara en enda sak i fokus. Hon skulle rädda sina två katter, som var kvar i lägenheten. Först ville brandmännen inte släppa in henne.

Men efter tjat kunde hon till sist ta sig in i huset och upp till sin lägenhet.

– Det luktade bara lite rök, men katterna hade gömt sig, säger hon.

Hon hittade den ena under soffan och den andra under fåtöljen.

– De var livrädda. Jag fick ta hand om dem och stoppa in i transportburar, säger Josefine.

Och det var minst sagt i grevens tid som hon var på plats och grep in. Bara någon minut senare skedde en gasröksexplosion. Nu är hennes lägenhet helt förstörd.

– Det enda jag har kvar är kläderna jag hade på mig och katterna. Nu är lägenheten helt svart. Men jag hade mått bra mycket sämre om de inte hade hunnit räddas.

Bor nu hos allergiker

Josefine och hennes två fyrfotade vänner får nu flytta hem till hennes lillasysters flickrum – men det finns en hake. Pappa är kattallergisk och har en hund, så där kan de inte bli kvar hur länge som helst.

Hon har ännu inte hunnit ta kontakt med försäkringsbolag, och vet inte när eller om hon kan få en ny bostad. Men att katterna kom med är i varje fall plåster på såren.

– Jag vet att alla djur och människor som bodde i huset klarade sig, det känns bra i varje fall, säger Josefine.

Några av lägenheterna i huset är sannolikt helt förstörda, övriga är rök- och vattenskadade, uppger Västerbottens-Kuriren.