Obama kämpar in i det sista för sin politik

NYHETER

Barack Obama arbetar hårt in i det sista för att få igenom sin politik och göra jobbet tuffare för efterträdaren, Donald Trump.

Med bara dagar kvar som USA:s president har han exempelvis lämnat besked om kortare straff för brottslingar, klimatsatsningar och omplacering av misstänkta terrorister.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Med bara dagar kvar som USA:s president jobbar Barack Obama hårt för att få igenom sin politik.

Donald Trump svär presidenteden i huvudstaden Washington på fredag. Men avgående Barack Obama ser ut att kämpa in i kaklet för att fördjupa sitt avtryck i historien – och om möjligt sätta käppar i hjulet för sin efterträdare. Hans stab har gått på högvarv sedan valförlusten.

Flera tongivande republikaner gick i taket över Barack Obamas beslut tidigare i veckan att kraftigt korta straffet för visselblåsaren Chelsea Manning.

Nu gör han en sista ansträngning för klimatkampen genom att satsa ytterligare 500 miljoner dollar på Green Climate Fund – en internationell organisation som hjälper u-länder i arbetet för att rädda klimatet. Pengarna är en del av Barack Obamas löfte på tre miljarder dollar från 2014, vilket bidragit till att klimatavtalet i Paris tecknades.

Beskedet kom i tisdags och lär sticka i ögonen på Donald Trump, som under presidentvalskampanjen lovade att strypa USA:s betalningar till klimatfonden för att istället satsa pengarna på inhemska projekt, skriver The Independent.

Kapplöpning mot klockan

Julian Zelizer, professor vid Princeton University, berättar för The Washington Post att det är en kapplöpning mot klockan som pågår.

– Han (Barack Obama) använder uppenbarligen sin exekutiva makt aggressivt i ett försök att göra så mycket som möjligt de sista dagarna, säger han till tidningen

Det återstår att se hur varaktig den politik som nu drivs igenom blir.

– Det är uppenbart att en president som en gång var tveksam till att använda sin makt har ändrat sig, särskilt när han nu ser en radikalt konservativ kongress och en republikansk tillträdande president som gör sig redo för att nedmontera mycket av det han gjort, säger Julian Zelizer till The Washington Post.

Undantag för kubaner hävs

Här är fler exempel på vad Barack Obamas administration drivit igenom de senaste veckorna:

I sina ansträngningar att stänga fånglägret Guantanamo Bay på Kuba har han nyligen sett till att omplacera tio fångar till Oman.

Donald Trump motsätter sig detta.

”Ingen mer ska släppas från Gitmo. Det här är extremt farliga personer som inte ska tillåtas tillbaka till slagfältet”, skrev han på Twitter i början av januari, enligt CNN.

Barack Obama hoppas även på att få igenom en lagändring som ska omfördela runt en miljard dollar från rika skolor till skolor där det går många fattiga elever. Utbildningsdepartement har skyndat på förändringen sedan valet i november. CNN rapporterar att om lagändringen godkänns innan lunchtid på fredag kan Donald Trump inte stoppa den.

I förra veckan kom beskedet från Vita huset att ett undantag för kubaner i immigrationslagstiftningen tas bort. Regeln gör det i dag möjligt för kubanska medborgare, som kommer till USA utan visum, att stanna i landet, medan andra nationaliteter riskerar deportering.

Barack Obama utsåg i förra veckan en rad nationella minnesmärken i den amerikanska södern. Det handlar bland annat om ett hotell i Birmingham som knyts till Martin Luther King och ett frihetsmonument i Alabama, enligt CNN.

Dessutom hyllas Barack Obama nu av djurrättsorganisationer för sin åtgärd att stoppa en kontroversiell metod för att dressera hästar, så kallad soring. En reglering av djurskyddslagen förbjuder kilar för att höja hovarna, kedjor, kemikalier och andra anordningar på hästarna.