GW om Göran Persson: ”Han är slug och snål”

NYHETER

Leif GW Persson och den före detta statsministern Göran Persson har varit goda vänner – men är sedan en tid tillbaka osams.

GW förklarar varför i måndagens ”Breaking News” i Kanal 5:

– Det är en intressant person, Göran. Han är slug och snål.

När Fredrik Wikingsson och Filip Hammar intervjuar Leif GW Persson i sitt ”Breaking News” i Kanal 5 på måndagskvällen är huvudämnet politik.

GW avfärdar tanken att han själv skulle kunna bli statsminister. Programledarduon påpekar då att han väl är god vän med den före detta statsministern Göran Persson.

– Det var längesedan det. Sedan blev vi osams, säger GW.

”Kanske alldeles för lika”

Varför de blev ovänner säger sig GW Persson inte komma ihåg.

– Men det kan vara så enkelt som att vi är alldeles för lika varann. Det är en intressant person, Göran. Slug. Han är slug och snål.

Filip Hammar frågar om de två är jämnsmarta.

– Slug är en grej, sedan har du det med att kunna lösa problem. Där känner jag mig inte så handikappad jämfört med honom.

GW säger återigen att Göran Persson är en intressant person – och ”en mycket skicklig politiker”.

– Varför vi kom ihop oss... Jo, det kan bero på att vi kanske är lite lika i olika avseenden och att vi då inte hade några problem att tala om vad vi inte gillade hos den andre.

Pratat om Persson tidigare

Förrförra hösten medverkade Leif GW Persson i SVT:s ”Skavlan”. Även då kom Göran Persson på tal.

GW berättade då att både Fredrik Reinfeldt och Göran Persson hade ringt upp honom innan de skulle börja skriva sina respektive memoarer. Reinfeldt ville ha litterära råd – medan Persson ska ha frågat hur mycket förskott man kunde ”klämma ur” förlaget.

– Det var också ganska typiskt för Göran, han är sakinriktad. Och mer intresserad av pengar än litteratur, sa GW till Aftonbladet efter programmet.

Göran Persson ville då inte kommentera ”den typen av rykte”:

– Nej, jag avstår. Herregud. Är det vad han presterar?

Öppnar för SD-debatt

I ”Breaking News” pratar programledarduon och GW Persson också om Sverigedemokraterna. GW förutspår att SD kommer att få mellan 16 och 20 procents stöd i nästa riksdagsval.

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar föreslår att GW och Åkesson möts i en debatt i deras program.

– Jag har inga problem med det, säger GW.

– Men jag tänker försöka prata med honom. Det är ett misstag som man gör hela tiden, att man kastar sig över Åkesson för att hugga honom i strupen, och då kommer det med automatik handla om den enda fråga som intresserar honom, nämligen invandringen. Jag hade tänkt föra ett mer allmänt samtal.

Wikingsson lämnar en öppen inbjudan till sverigedemokrater som tittar. Men GW invänder:

– Jag föredrar nog Jimmie. Jag tänker inte sätta mig med valfri sverigedemokrat. Sådana har jag i min närhet och de undviker jag.