Forskare har upptäckt haj – med ormhuvud

avClara Öhrn

NYHETER

Sugen på en simtur vid Portugals kust?
Då kan bilden på den här hajen få dig att tänka om.
Den fula fisken kan skrämma iväg vem som helst med sitt ormliknande huvud och sina 300 sylvassa tänder.

1 av 4 | Foto: Getty Images
Den sällsynta kråshajen med ormliknande ansikte och tandfyllda gap har upptäckts utanför Portugals kust.

Den sällsynta kråshajen har upptäckts utanför Portugals kust. Och det är inte vilken haj som helst. Dess ormliknande ansikte och tandfyllda gap ska enligt forskarna ligga bakom gamla berättelser om havsodjur.

Hittades utanför Algarve

Portugisiska forskare hittade den 1,5 meter långa kråshajen utanför badorten Portimao på Algarve-kusten, på 700 meters djup. Den mytomspunna kråshajen kallas av forskarna för en levande fossil och är en var världens äldsta nu levande hajar. Forskare har hittat 80 miljoner år gamla kvarlevor av arten, skriver BBC.

Den är mycket svår att fånga och det finns bara knapphändig information om hur den lever i sitt naturliga habitat utanför djupt nere i Atlanten och utanför Nya Zeeland, Australien och Japan.

2007 hittades ytterligare en haj nära havsytan utanför Japans kust. Hajen togs till en havspark för observation, men dog bara några timmar senare, skriver National Geographic.

Hajen sväljer sina byten hela och de 300 tänderna sitter prydligt uppradade i 25 rader och används bland annat för att jaga bläckfisk, fisk, och andra hajar.

Vilka djur är akut utrotningshotade? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM