Extremhögerns gruvbolag anmält för bedrägeri

avFrida Sundkvist, SvD

Extremhögerns bolag Wiking Mineral har polisanmälts för bedrägeri, kan Aftonbladet och SvD avslöja.

Bolagets nya ledning misstänker att flera personer, däribland en före detta SD-politiker, har skott sig på övriga aktieägare.

Dåvarande vd:n Daniel Friberg måste ha känt till transaktionerna, enligt polisanmälan.

1 av 2 | Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
Daniel Friberg.

Sverige är ett centrum för den nya internationella extremhögern. En viktig anledning är att frontfiguren Daniel Friberg, 39, arrangerat uppmärksammade vit makt-konferenser i Stockholm.

Gruvbolaget Wiking Mineral har i flera år finansierat Daniel Fribergs extremhögerverksamhet. Han driver bland annat hemsidan Nordisk alternativhöger, tankesmedjan Motpol och bokförlaget Arktos. I maj 2015 blev Friberg vd för Wiking Mineral.

Den nya ledningen i Svenska Bergsbruk (tidigare Wiking Mineral) misstänker nu att flera i den gamla ledningen har skott sig genom att låta Wiking Mineral köpa deras nästan värdelösa aktier i intressebolaget Nordic Resources till överpris.

Värdet på aktierna i Nordic Resources var 23 öre. Tre personer som alla är kända från högerextrema kretsar fick sälja dem till Wiking Mineral för 6 respektive 7 kronor per styck, enligt Svenska Bergsbruks nytillträdda vd Eva Widigsson.

En av de utpekade är en före detta SD-politiker. Han var aktieägare i Nordic Resources och därefter även i Wiking Mineral. Han nekar till anklagelserna och skriver i ett mejl att anmälan handlar om den nya ledningens vilja att göra sig av med tidigare kopplingar till extremhögern:

– Jag ser denna polisanmälan enbart som en del i detta spel, i sak har den givetvis ingen bäring.

Han påstår att han lånade ut pengar till Wiking Mineral som då befann sig i en akut likviditetskris.

Enligt polisanmälan fick den före detta SD-politikern omvandla sina aktier i Nordic Resources till aktier i Wiking Mineral via en så kallad kvittningsemission. Han ska ha fått 292 500 kronor för sina aktier, trots att de bara var värda 11 200 kronor.

Upplägget, som enligt bolaget har gått ut på att sälja i stort sett värdelösa aktier till ett högre pris, erbjöds bara till tre av 600 aktieägare i Nordic Resources.

– Det har drabbat det här bolaget med dess 1 300 aktieägare mycket illa, säger Eva Widigsson och fortsätter:

– Nu utreder vi om bokföringen är korrekt. Den är snårig att ta sig igenom.

Polisanmälan från bolagets nya ledning gäller misstänkt bedrägeri. En av de utpekade är Daniel Friberg, som var vd för Wiking Mineral och därmed bör ha känt till affärerna. Han vill inte kommentera polisanmälan.

Eva Widigsson säger att hon troligen kommer att komplettera polisanmälan med de uppgifter som Aftonbladet och SvD tidigare har avslöjat, bland annat att notan för en vit-makt-konferens skickades till Wiking Mineral.

– Det är mycket sannolikt att vi går vidare rättsligt med det som du har skrivit. Vi håller på och sopar, från vinden till källaren och allt felaktigt ska ut. Det som gjorts på ett oegentligt sätt ska läggas till i polisanmälan, säger hon.

Polisanmälan omfattar även en tidigare vd i Wiking Minerals intressebolag Nordic Resources.

ARTIKELN HANDLAR OM