#Metoo-rörelsen

Internutredning mot hög chef på MTG

Av: 

Karin Ahlborg

Helena Trus

NYHETER

Ännu ett mediabolag inleder en intern utredning angående en hög chef.

Det avslöjar DN som granskat MTG, som bland annat äger TV3 och Viasat.

– Det här är mycket allvarligt. Finns det problem ska det hanteras omgående”, säger Anders Jensen, vd på MTG i Norden, till tidningen.

En grabbig och sexistisk kultur. Så beskriver DN mediaföretaget MTG efter att ha talat med nuvarande och tidigare anställda.

Trots att flera anställda tidigare slagit larm om en högt uppsatts chefs kränkningar, kvinnofientlighet och dåliga ledarstil har ledningen inte agerat.

Inte ens när avdelningen som den utpekade chefen leder fick bottenbetyg i en intern enkätundersökning reagerade ledningen.

En tidigare kvinnlig anställd berättar att kvinnors utseenden öppet bedömts och kommenterats och att det har varit kvinnorna som fått sluta om de klagat:

– Det enda som detta har resulterat i är att de kvinnorna inte längre fick ha kvar sina jobb, deras tjänster försvann plötsligt, säger hon till DN.

”Kränkande”

Den aktuella chefen ska ha använt sig av kränkningar och förtäckta hot mot personalen.

Aftonbladet har varit i kontakt med ännu en kvinna som arbetat med mannen.

– Det var mobbning och sexuella kommentarer, varje dag. En struktur där alla visste vem som bestämde, vem som var ledare för hur man tilltalar varandra. Det var en extremt obekväm känsla, säger hon till Aftonbladet.

Nu säger vd:n Anders Jensen att man ska utreda chefen internt men han påpekar att i det inte rör sig om anklagelser om sexuella trakasserier:

– Främst handlar det dåligt ledarskap, som i vissa fall helt säkert kan upplevas som kränkande. Men vi befinner oss inte i det grova sexuella trakasserier-landet.

Enligt artikeln i DN har Anders Jensen inte känt till situationen förrän han larmades via mejl den 23 oktober – strax efter att ”MeToo”-kampanjen vuxit sig stark i Sverige.

Flera anställda säger till DN att de har framfört klagomål om den här chefen men du säger att det är nya uppgifter för dig?

–Det stämmer. Jag har inte känt till det här innan jag fick uppgifterna från fyra kvinnor, säger Anders Jensen till Aftonbladet.

Det tyder väl på något fel i ledningsfunktionen, kommer den också att genomlysas i er internutredning?

–Ja, det måste vi göra. Jag har motstridiga uppgifter på när i tiden detta har inträffat och om det skett under min tid som VD. 

I exempel i DNs artikel berättar anställda om hur kvinnors kroppar bedöms öppet och ett grovt sexuellt språk. Hur vill du benämna det uppförandet?

–För det första utreder vi de konkreta uppgifter vi fått från 4 kvinnor och bedömningen så långt är att dessa inte utgör något underlag för sexuella trakasserier, däremot kränkningar och mobbning . Om det här som DN skriver har förekommit så är det både sexistiskt och grovt kränkande och en chef måste förstå vilka konsekvenser det får.

Vilka konsekvenser får det, då?

–Först måste vi reda ut vad som har hänt. Den här chefen känner inte igen sig i beskrivningen. Hade det gällt anklagelser om sexuella trakasserier eller övergrepp hade chefen blivit avstängd men inte i nuläget.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

#Metoo-rörelsen

LÄS VIDARE

MTG startar ny utredning mot anklagad chef

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

MTG

Metoo

Mobbning