Terrordömd vägrar äta i fängelset – mamman ber om nåd

NYHETER

Göteborgaren Hassan Al-Mandlawi, 34, är dömd till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien.

Nu vägrar terroristen att äta på anstalten, enligt ett brev från hans mamma till regeringen.

Mamman ansöker om nåd – för att kunna ta hand om sonen hemma.

1 av 2

Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan dömdes i december 2015 mot sitt nekande till livstids fängelse för terroristbrott. De deltog vid de brutala, avrättningslika, morden på två tillfångatagna män i utkanten av Aleppo i Syrien 2013. Offren fick sina halsar avskurna. Allting dokumenterades på film.

Al-Mandlawi och Sultan höll inte i kniven, men ansågs av både tings- och hovrätt ha haft avgörande roller i förberedelserna. De båda göteborgarna var i landet för att strida för en grupp som senare blev terrorklassad.

I ett brev till Justitiedepartement ansöker Hassan Al-Mandlawis mor nu om nåd för sonen. Anledningen är sonens dåliga hälsa.

Den dömde terroristen är rullstolsburen efter att ha blivit skjuten i huvudet i Syrien. Han beskrivs som svårt handikappad och ska bland annat ha svårt med minnet.

”Han till och med vägrar att äta eller dricka i anstalten, och sänkt sina mat vanor i över fyra månader sedan. Och det gjorde att han fick det dåligt för hälsan”, skriver mamman i brevet.

Enligt mamman hörde Salberga-anstalten av sig i förra veckan och berättade att Al-Mandlawi låg på sjukhus. Detta eftersom han inte ätit ordentligt. Han ska heller inte ha fått den medicin, som han brukade ta hemma i Göteborg, på anstalten.

”Hassan behöver någon som står över hans huvud hela tiden och det är inget som personalen i anstalten har skyldighet till att bidra med”, skriver mamman och fortsätter:

”Därför jag ber och ansöker om nåd för att få kunna få min son hem, och att jag själv tar hand om honom i stället för att han blir återskickad till anstalten. Jag är rädd om något händer honom när han går tillbaka till anstalten.”

Aftonbladet har sökt den dömdes advokat Lars Salkola.

Vad är terrorism? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM