Historien bakom sorgliga bilden på elefantungen

Reporter: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilden på den brinnande elefantungen delades tusentals gånger på sociala medier.
Nu får fotografen pris för den hemska bilden, i hopp om att belysa djurplågeriet mot elefanter i den indiska regionen.
– För de här kloka, smarta och sociala djuren, som bott på subkontinenten i århundraden, är helvetet här och nu, säger fotografen.

Brinnande elefant flyr från folkmassorna.
Foto: Biplab Hazra
Brinnande elefant flyr från folkmassorna.

Mardrömsbilden på den brinnande elefantungen som skriker av smärtor chockade världen. Nu berättar fotografen berättelsen bakom bilden.

Springer för sitt liv

Bilden på de brinnande elefanterna som springer för sitt liv från folkmassorna i östra Indien är tagen av naturfotografen Biplab Hazra. Fotografen har nu fått motta priset som årets fotograf på Sanctuary Wildlife Photograhy Awards 2017 för den fruktansvärda bilden.

Bilden är tagen i Bankura-distriktet i delstaten Västbengalen där människor systematiskt ägnar sig åt att plåga elefanter. Konflikten mellan människorna och elefanterna sägs vara på grund av att de stora djuren i allt högre grad skadar lokala byggnader, grödor och marker, liksom människor som bor i området. Förra året dog 29 personer i sammandrabbningar med elefanter.

Helvetet är här och nu

– För de här kloka, smarta och sociala djuren, som bott på subkontinenten i århundraden, är helvetet här och nu, säger fotografen om bilden och beskriver hur han under fotograferingen kunde höra elefantungens skrik mellan rop och skratt från folkmassorna, säger Hazra, enligt danska TV2.

Enligt fotografen överlevde elefantungen eldattacken, trots sina brännskador. I och med priset hoppas Sanctuary Asia kunna belysa den våldsamma behandlingen av djuren. Redan nu vittnar invånarna om att myndigheterna satt upp elstängsel för att separera djur och människor.

– Kalven kanske inte avsiktligt brändes av byborna, men att kasta smällare och brandbomber på elefanthjordar är mycket vanligt i den här regionen, säger Hazra enligt The New Indian Express.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN