Billström: Sverige redo att bistå Marocko

TT-AFP

Publicerad 2023-09-09

Sverige är redo att bistå med hjälp till det jordbävningsdrabbade Marocko, meddelar utrikesminister Tobias Billström. Insatserna skulle i så fall koordineras via EU:s krisberedskap

”Det är fruktansvärda nyheter från Marocko. Jag beklagar förlust av liv och önskar snar bättring för skadade”, säger Tobias Billström (M) i en skriftlig kommentar till DN.

Utrikesministern meddelar att Sverige är redo att bistå räddningsarbetet, om Marocko så önskar. En begäran ska då göras via EU eller FN.

”Sverige är berett att bistå i det omedelbara arbetet via MSB och EU:s krisberedskap.”

Rädda liv

Spanien, Storbritannien och Israel har tidigare erbjudit sig att skicka hjälp till Marocko. Spanien erbjuder sig även att skicka hjälparbetare till jordbävningskatastrofen.

– Spanien har erbjudit Marocko både dess räddningskapacitet, som under sådana här tillfällen är det viktigaste, liksom dess återbyggnadskapacitet när det här första skedet har passerat, säger landets utrikesminister José Manuel Albares under en pressbriefing på G20-mötet i Indien och fortsätter:

– Vad som är viktigt nu är att rädda så många liv som möjligt.

Skickar delegation

Även Storbritannien kommer att hjälpa Marocko ”på alla sätt vi kan”, skriver landets utrikesminister James Cleverly på plattformen X, enligt BBC.

”Förödande nyheter om en kraftig jordbävning strax utanför Marrakech i Marocko. Vi är redo att hjälpa våra marockanska vänner på alla sätt vi kan. Storbritannien fortsätter att stödja de brittiska medborgare som finns i regionen”, skriver Cleverly i inlägget.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade under förmiddagen att han ”instruerat alla regeringsorgan och styrkor att ge all nödvändig hjälp till Marocko”. Enligt Netanyahu förbereder man även skicka en biståndsdelegation till området.