FN-rapport: Fängslade palestinier förnedras

Publicerad 2024-03-06

Avklädda, misshandlade – kanske även torterade.

En ny FN-rapport larmar om att palestinier fängslas under förnedrande former av israelisk militär.

– De flesta som kommer tillbaka är helt traumatiserade, säger FN-chefen Philippe Lazzarini.

Följ ämnen
Gaza

Israelisk militär har i sitt krig mot den terrorstämplade gruppen Hamas gripit allt fler palestinier.

Bilder har spridits på avklädda och bundna palestinier som sitter på knä omringade av israeliska militärer.

Andra har förts bort i lastbilar.

Många har släppts – andra är fortfarande saknade.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, har nu sammanställt en rapport med vittnesmål från människor som släppts ur israeliska fängelser.

New York Times har tagit del av den före publicering.

Palestinska fångar fastbundna och med ögonen förbundna på en truck, vaktad av israeliska soldater. Bilden är tagen den 8 december 2023.

Vittnesmålen: Avklädda och misshandlade

Där står att minst 1 000 civila gripits och hållits på minst tre olika militära fångcenter i Israel, ofta längre än en månads tid. Många av dem utan misstankar. De gripna är både män och kvinnor, i åldrarna 6 till 82. Några ska ha dött i fångenskap.

Bland vittnesmålen finns människor som uppgett att de blivit avklädda, misshandlade och utsatta för sexuellt våld. De ska även ha nekats tillgång till vård och juridisk hjälp.

Även om flera av vittnesmålen inte gått att bevisa skriver tidningen att liknande berättelser kommit fram i egna intervjuer.

Juriststudenten Fadi Bakr har dokumenterat och berättat för tidningen om vad som skedde efter att han greps i Gaza City i januari. Under tiden i fångenskap ska han ha blivit så svårt misshandlad att hans könsorgan blev blått, och även långt därefter kissat blod.

Den 25-årige palestiniern uppger också att de israeliska vakterna tvingade honom att sova naken utomhus, bredvid en fläkt som blåste kall luft, och att de spelade musik så högt att han började blöda ur öronen.

Först när militären konstaterat att han inte hade några Hamaskopplingar släpptes han, enligt det egna vittnesmålet.

Unrwa-chefen Philippe Lazzarini.

”Helt traumatiserade”

Philippe Lazzarini, chef för Unrwa, beskrev vid en presskonferens i går att gripna hotats med elchocker, fotograferats nakna, utsatts för långvarig sömnbrist och hotats med hundar.

– De flesta som kommer tillbaka är helt traumatiserade av de svårigheter de gått igenom.

Även Unrwa-personal har gripits.

Israel har uppgett att flera Unrwa-anställda deltog i attackerna 7 oktober – men uppgifterna har inte fullt ut bekräftats.

Rapporten har lämnats till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som tidigare konstaterat att behandlingen av fängslande palestinier ”kan vara tortyr”, något som bryter mot krigets lagar.

Israels militär har uppgett att gripanden varit nödvändiga för att hitta Hamasmedlemmar och nekat till uppgifter om dålig behandling. De fångar som dött uppges ha haft underliggande sjukdomar eller varit skadade sedan tidigare.

ANNONS