Larmet: Sheins kläder innehåller gifter

Shein har med sina låga priser snabbt blivit världens största fast fashion-företag.

Men de billiga kläderna kommer med ett annat pris.

Enligt en studie från Greenpeace innehåller de både farliga och olagliga kemikalier.

Greenpeace i Tyskland har köpt och testat 47 produkter från Shein.

Det visade sig att 15 procent av varorna innehöll kemikalier på en nivå som gör de olagliga i EU.

32 procent innehöll farliga kemikalier på en nivå som väcker oro hos experter.

Påverkar fertilitet

Bland annat hittades mycket höga halter av ftalater i skor och formaldehyd i en barnklänning.

Många ftalater är i dag identifierade eller misstänkta som hormonstörare, och kan göra det svårare att få barn. Studier har också visat att det finns samband mellan ftalater och astma och allergi hos barn.

Klädjätten Shein är världens störta fast fashion-företag.
Klädjätten Shein är världens störta fast fashion-företag.

Formaldehyd är klassat av National Toxicology Program i USA och av det internationella cancerforskningsinstitutet IARC som cancerframkallande när man exponeras för det i yrkeslivet. Det är också är allergiframkallande vid hudkontakt och kan orsaka allergiskt kontakteksem.

I ett pressmeddelande skriver Greenpeace att fynden är ”ett bevis på Sheins oförsiktiga attityd till både miljö och människors hälsa”.

”Ännu värre är att företaget, som har sitt huvudkontor i Nanjing, Kina, bryter mot EU:s miljöbestämmelser om kemikalier och riskerar hälsan både för konsumenterna och arbetarna hos de leverantörer som tillverkar produkterna”, skriver organisationen.

”Risk för cocktaileffekt”

– Det här är vi självklart mycket bekymrade över, också för att det är en väldigt populär webbshop bland unga. När det finns många olika kemikalier finns det risk för en cocktaileffekt, som bland annat kan påverka fertiliteten och öka risken för allergier, säger Mads Reinholdt vid det danska Konsumentrådet Tænk till TV2.

Hans råd är att handla sina kläder från europeiska butiker, och gärna leta efter några av de välkända märkena som EU-blomman eller Svanen. Dessa visar att produkterna är hållbart producerade

Det kan du göra själv

Gränsvärdena för kemikalier som EU har satt gäller även för importerade produkter. Men när det gäller utomeuropeiska webbutiker, som Shein och Wish, efterlevs inte alltid reglerna.

– De är skyldiga att följa EU:s lagstiftning, men det är klart att det är ett problem. Man ska vara medveten om att det alltid är en risk att handla kläder på nätet från butiker som inte från Europa, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Hjälper det att tvätta kläderna?

– När det gäller formaldehyd hjälper det absolut. Men beroende på hur det sitter fast i kläderna kan det släppa senare också. Det är den gruppen av kemikalier som är ett problem rent allmänt i kläder. När det gäller ftalater behövs det i i allmänhet mycket högre halter för att det ska påverka kroppen.

Hur märker man att det är kemikalier i kläderna? Kan man se det på något annat sätt än genom allergiska reaktioner?

– Inte vad jag vet. Kemikalierna är så små, det är inget man ser och man kan inte känna lukten av dem heller. Så det är alltid en fördel att tvätta nya plagg.

Stort på Tiktok

Den kinesiska modejätten Shein tjänar miljarder kronor varje år på sin klädförsäljning.

Företaget har snabbt kommit att bli världens största inom fast fashion – kläder som kännetecknas av låga priser, konstanta nyheter och en hög omsättningshastighet.

Många mindre influcencers, så kallad microinfluencers, gör samarbeten och reklam för företaget. Tiktok har blivit en oerhört viktig del av deras marknadsföring, där videor med hashtaggen #sheinhaul trendar – alltså korta videor där användare visar upp kläder som de köpt på Shein.

Det har tidigare rapporterats om de usla förhållandena för de anställda på Sheins fabriker i Kina.

En granskning som amerikanska Channel 4 gjorde i höstas visade att de anställda ofta jobbar upp till 18 timmar per dag, sju dagar i veckan. På en fabrik tjänar de så lite som 38 öre per klädesplagg de tillverkar.

Gifterna som hittades i kläderna från Shein kan bland annat påverka fertiliteten.
Gifterna som hittades i kläderna från Shein kan bland annat påverka fertiliteten.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN