Matsajt sålde olagligt läkemedel online – uppmanar kunder att skicka tillbaka

Pillerburken som sålts på Matsmart innehåller 150 tabletter per burk. Alla förpackningsstorlekar över 10 tabletter är receptbelagda i Sverige.
Pillerburken som sålts på Matsmart innehåller 150 tabletter per burk. Alla förpackningsstorlekar över 10 tabletter är receptbelagda i Sverige.

Företaget Matsmart, som säljer matprodukter online, har sålt olagligt stora förpackningar av läkemedlet Melatonin på sin svenska sajt.

Nu uppmanar de kunder att höra av sig för att skicka tillbaka produkten och få pengarna tillbaka.

– Det är självklart vårt misstag att vi även publicerat den här produkten på vår svenska sajt, säger företagets kommunikationschef Hanna Thofelt Lindström.

Melatonin är klassat som ett läkemedel i Sverige och används främst mot sömnproblem och jetlag.

Enligt läkemedelslagen får Melatonin enbart säljas receptfritt om 10 tabletter per förpackning, oavsett tabletternas styrka. Alla förpackningsstorlekar över 10 tabletter är därmed receptbelagda i Sverige.

Pillerburken som sålts på Matsmart innehåller 150 tabletter per burk.

Enligt Läkemedelsverket, som bedriver tillsyn i ärenden enligt läkemedelslagen, kan företag efter varning om olaglig försäljning av läkemedel få vite.

– Vi har sett signaler om att det här säljs, säger Elin Maria Bergsten, utredare, Livsmedelsverket.

Visste inte om att licens krävdes

När Aftonbladet ringde upp Matsmart svarar kommunikationschef Hanna Thofelt Lindström att företaget var ovetandes om att det krävs licens för att få sälja Melatonin i Sverige.

Kort därpå tog företaget ner produkten från den svenska sajten.

Matsmart finns även online i Finland och på frågan om varför företaget sålt ett läkemedel olagligt, svarar Hanna Thofelt Lindström att det beror på att de köpt in produkten för den finska marknaden.

– Vi har köpt in den av en leverantör som märkt produkten som kosttillskott. Det är självklart vårt misstag att vi även publicerat den här produkten på vår svenska sajt, säger Hanna Thofelt Lindström.

I Finland klassas Melatonin som kosttillskott, och är därmed laglig att köpa receptfri.

Hanna Thofelt Lindström, kommunikationschef på Matsmart.
Hanna Thofelt Lindström, kommunikationschef på Matsmart.

Uppmanar kunder att inte äta

Produkten har legat ute för försäljning på sajten sedan mitten av oktober, enligt Hanna Thofelt Lindström.

Ni har väl ett ansvar som företag att följa svensk lag?

– Ja, självklart. Vi har också en säkerhetsplan och ett produktionskontrollteam som går igenom sånt och här har vi brustit.

Efter att Aftonbladet uppmärksammat företaget på företeelsen har det nu uppdaterat företagets policys och förstärkt området specifikt kring kosttillskott.

Företaget uppmanar nu kunder att kontakta Matsmart:

– Vi har tagit fram listor på alla kunder som köpt den här produkten och återkallat den. Vi uppmanar även till att inte äta produkten och att de kunder som köpt den blir ekonomiskt ersatta för inköpet.

Publisert:

LÄS VIDARE