Polisen i Amsterdam: Kriminella rekryterar barn – med snus

I Amsterdam lockas skolelever med gratis snus från kriminella för att rekrytera dem till gängen.

Det varnar Amsterdampolisen för i en video på sociala medier.

”Det luktar gott och ser bra ut”, säger en polis, om det svenska snuset.

I Sverige är snuset en del av vardagen, men i alla andra länder i EU är det förbjudet att sälja snus.

I Nederländerna har snusanvändningen ökat som ett populärt och mindre farligt alternativ till rökning, enligt landets nationella institutet för folkhälsa och miljö (RIVM).

Enligt polisen i Amsterdam har det svenska snuset även börjat användas som rekryteringsmetod bland kriminella gäng för att locka skolever, främst i årskurs 7 och 8, för att utföra kriminella handlingar. Det rapporterar den nederländska Het Parool.

”Våga säga nej”, uppmanar polisen i videon om det vita snuset.
”Våga säga nej”, uppmanar polisen i videon om det vita snuset.

I en video som polisen publicerat på sociala medier varnar de nu för att snuset är beroendeframkallande ”redan efter tredje påsen”.

”Det luktar gott och ser bra ut, vilket är anledningen till att barn tycker att det är attraktivt att använda", säger en polis i videon och visar upp en snusdosa från ett svenskt tobaksföretag.

Nederländska polisen uppmanar barn som erbjuds vitt snus att prata med vuxna.
Nederländska polisen uppmanar barn som erbjuds vitt snus att prata med vuxna.

Enligt polisen i landet har de kriminella ett tydligt mål i att försöka göra barnen beroende av snuset, så att de sedan kan användas för att utföra olika tjänster mot belöning eller för att man står i skuld för att ha mottagit snus gratis.

”Det är så man sakta dras in i kriminalitet”, säger polisen i videon.

Nu uppmanar Amsterdampolisen ungdomar i Nederländerna att våga prata om man blivit utsatt, och våga säga nej om man får ett erbjudande.

Några exakta siffror på hur vanlig den nya rekryteringsmetoden är har polisen inte redogjort för, men beskriver metoden som ”ganska vanlig”.

Publisert:

LÄS VIDARE