Risker om Finland går före in i Nato

Av:  Anja Haglund/TT

Sveriges säkerhetsläge kan försämras om Finland går före in i Nato. Sverige riskerar bli ”den svaga länken”, säger krigsvetaren Magnus Christiansson.

– Vi vet att Putinregimen dras till svagheter och sprickor i ett motstånd.

Men experterna är oense om faran.

Dörren för att Finland träder in i Nato före Sverige är mer öppen än någonsin. Spekulationerna tog ordentlig fart sedan Natochefen Jens Stoltenberg gjort ett uttalande i veckan som tolkades som att Nato öppnade för detta scenario.

Därefter har det kommit allt fler signaler från finländskt håll att ett sådant händelseförlopp är troligt. Under säkerhetskonferensen i München framhöll Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att ambitionen fortfarande är ett gemensamt inträde – men att saken nu ligger i Turkiets händer.

Även Finlands försvarsminister Mikko Savola säger nu att Finland kommer att gå med i Nato vid ett ja från Turkiet och Ungern – även om det dröjer med ett godkännande för Sverige.

Enligt Magnus Christiansson, krigsvetare vid Försvarshögskolan, finns flera risker om Sverige lämnas utanför.

– Det första är att vi kommer att hamna i en förhandlingssituation med turkarna ensamma. Det är ingen höjdare. Det andra är att tåget för att bygga upp Natos nya nordflank kommer att gå, Sverige kommer inte att kunna vara med och fatta beslut om det, säger han.

– Sverige blir den svaga länken i allianssystemet i norr.

Magnus Christiansson är universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Magnus Christiansson är universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Putin dras till svagheter

Det är inte en fördel i säkerhetspolitiska sammanhang, enligt Christiansson. Skulle ett mer direkt och påtagligt hot uppstå i Östersjön riskerar pressen från ryskt håll att öka.

Han säger att Putinregimen dras till svagheter och sprickor i ett motstånd.

– Ryssland skulle kunna göra kalkylen att det är en framkomlig väg att försöka utsätta Sverige för press och politiska påtryckningar, ytterst uppbackade av en kärnvapenarsenal. Det skulle vara en obehaglig konsekvens.

Skulle Rysslands krig i Ukraina eskalera och Nato dras in i konflikten, vilket Stoltenberg varnat för, ökar riskerna för Sverige ytterligare, enligt Christiansson.

– Norska underrättelsetjänsten talar i sin senaste rapport om att Ryssland kan använda demonstrativa kärnladdningar. Vilken ångest skulle inte det skapa om de hamnade i ett land som inte omfattas av artikel 5.

Att Sverige som icke-medlem skulle kunna hålla sig utanför en konflikt mellan Ryssland och Nato ser han inte som troligt.

– Titta på kartan. Om Ryssland skulle ge sig på till exempel de baltiska länderna kommer amerikanska stridsflyg att flyga över Sverige oavsett. Hur ska Ryssland hindra det? Ja, varför inte sätta sig på Gotland, säger Christiansson.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Politiskt bakslag

Även krigsvetaren Ilmari Käihkö ser säkerhetsrisker om Finland går före, men bedömer dem inte som påtagliga.

– Det är kanske inte så farligt för Sverige. Visst, man har inte säkerhetsgarantierna från Nato, men samtidigt har man ju fått bilaterala löften från flera länder, säger Käihkö, verksam vid Försvarshögskolan.

Att Sverige hamnar i en ”Natoficka”, omringad av andra Natoländer, är inte ett worst case scenario, anser han.

Käihkö framhåller att Rysslands militära förmåga just nu är kraftigt försvagad.

– Så länge kriget i Ukraina fortsätter på det här viset är det svårt för mig att se att Ryssland har förmåga att göra något större mot något annat land i Europa, allra minst ett som inte ens är ett grannland.

Finlands premiärminister Sanna Marin och Sverige statsminister Ulf Kristersson.
Finlands premiärminister Sanna Marin och Sverige statsminister Ulf Kristersson.

I dagsläget är Sveriges Nato-limbo framför allt ett politiskt misslyckande, enligt Käihkö.

– Det finns risker för Sverige. Man har ju fattat beslutet att ansluta sig till Nato för att minska risken, så det skulle vara ett bakslag. Men det är snarare de politiska aspekterna än säkerhetsaspekterna som väger tyngst, säger Käihkö.

– Regeringen har sagt att det är dess viktigaste uppgift att föra Sverige in i Nato. Då ser inte det här särskilt bra ut.

Finlands president Sauli Niinistö är en av dem som flaggat för att Finland kan komma att gå med i Nato utan Sverige. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö är en av dem som flaggat för att Finland kan komma att gå med i Nato utan Sverige. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE