Kristersson: Har ingen favoritkandidat i amerikanska valet

Publicerad 2024-03-14

I SVT:s program ”30 minuter” blir Ulf Kristersson utfrågad om Nato, klimatet och euron.

När det gäller presidentkandidaterna i USA kan han inte välja en favorit.

– Jag tycker inte att Sverige som land eller regering ska ta ställning, säger statsministern.

I kvällens avsnitt av SVT:s ”30 minuter” får Kristersson frågan om vilken av de två presidentkandidaterna i USA som vore bäst för Europas säkerhet.

Men han svarar att han inte vill ta ställning i frågan.

Samtidigt som han inte vill välja kandidat så säger han att Trumps retorik försvagar länken mellan EU och USA.

– Jag tycker att det är mycket bättre med en amerikansk politik som står upp för transatlantiskt samarbete, som respekterar institutionerna och som litar på att legitima valmyndigheter räknar valresultatet på korrekt sätt.

Ulf Kristersson besökte Joe Biden i Washington.

I ett uppmärksammat uttalande sa Donald Trump att de Natoländer som inte betalar tillräckligt kommer USA inte att försvara. Han lade även till att ”Ryssland kan göra vad fan de vill med dem”.

Ett uttalande som Kristersson tar avstånd ifrån. Men han är trots det återhållsam. Och säger att man från svensk sida inte har någon ståndpunkt i den amerikanska inrikesdebatten.

Samtidigt som Kristersson poängterar att regeringen inte tycker som Donald Trump lyfter han fram att han haft ett bra samarbete med president Joe Biden.

– Vi har samarbetat extremt väl med president Joe Biden och hans utrikesminister, säger Kristersson i programmet.

”Enorma möjligheter att stärka oss”

Han poängterar att samarbetet mellan Sverige och övriga Natoländer är viktigt nu efter Sveriges inträde i Nato – och att samarbetet har stor potential.

– Rusta Europas försvar starkt och samarbeta ännu tätare. Ett uppenbart exempel är att nu när Sverige och hela Norden och alla baltiska stater är medlemmar i Nato så kan det nordiskt-baltiska försvarssamarbetet bli helt gränslöst starkt. Där har vi enorma möjligheter att stärka oss, säger Kristersson.