EU: Inget förbud mot A-traktorer

Av:  TT

Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU. Arkivbild.
Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU. Arkivbild.

Det finns inga planer på att förbjuda A-traktorer i EU, uppger EU-kommissionen för P4 Skaraborg.

– Det är inte förbud som diskuteras, utan möjligen eventuella förändringar kring körkortsreglerna, säger Adalbert Jahnz, som är talesperson för transportfrågor på EU-kommissionen till radiokanalen.

I förra veckan rapporterade Teknikens värld att EU diskuterar ett förbud mot A-traktorer från årsskiftet. Men det är inte ett förbud som är aktuellt, säger kommissionens talesperson, utan en förändring av körkortsreglerna.

Om det i praktiken innebär att personer under 18 år inte kommer att få köra dem, vilket kan ses som ett slut på fenomenet A-traktor som långsam personbil, framgår inte.

EU-kommissionen har krävt Sveriges regering på svar om A-traktorerna, och talespersonen säger till P4 att EU och Sverige bör kunna resonera sig fram till en förändring.

Den närmast explosionsartade ökningen av A-traktorer under de senaste åren började med en regeländring 2020 som möjliggjorde ombyggnad av automatväxlade bilar till A-traktorer. I dag finns ungefär 50 000 spridda över landet.

Traktorerna var från början tänkta att användas som arbetsfordon men används ofta som personbilar, om än med kraftigt sänkt hastighet.

Publisert: