Iran: ”USA och Israel ligger bakom demonstrationerna”

USA, Israel och Saudiarabien ligger bakom de regimkritiska protesterna i Iran – det hävdar i alla fall landets riksåklagare Mohammad Jafar Montazeri.

Enligt honom ska protesterna ha planerats i fyra år, rapporterar Al-Jazeera.

Samtidigt planeras ett krismöte i FN:s säkerhetsråd – på begäran av USA.

En vecka efter att de regimkritiska protesterna i Iran tog fart hävdar landets revolutionsgarde att upproret nu är över.

Minst 22 personer ska ha dött och över 450 personer ha arresterats sedan protesterna började strax innan nyår – bland de döda finns bland annat en 11-årig pojke.

På torsdagen gick Irans riksåklagare Mohammad Jafar Montazeri ut i statsmedia och beskyllde USA:s underrättelsetjänst CIA för att ligga bakom demonstrationerna, rapporterar Al-Jazeera.

Enligt riksåklagaren ska CIA ha varit i maskopi med Israels underrättelsetjänst Mossad och planerat demonstrationerna i fyra år – medan Saudiarabien stått för alla kostnader.

Även Irans högste ledare Ayatollah Khamenei har tidigare hävdat att demonstrationerna orkestrerats av utländska makter. Landets president Hassan Rouhani har å sin sida menat att folkets missnöje handlat om jobb och mänskliga rättigheter.

Vita huset nekar till anklagelserna.

”Ni kommer inte att glömmas bort”

Den senaste veckans protester är enligt Al-Jazeera de största sedan 2009 – och även då handlade demonstrationerna om ekonomiska och politiska reformer.

Enligt Irans inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli ska runt 42 000 personer ha deltagit i protesterna.

– Det är inte en särskilt hög siffra, säger han.

USA:s utrikesdepartement säger i ett uttalande att man fördömer att människor gripits och dött under demonstrationerna – och att man har befogenheter att utkräva ansvar för våldsamheterna.

– Till regimens offer säger vi: Ni kommer inte att glömmas bort, säger talespersonen Heather Nauert.

FN:s säkerhetsråd håller i krismöte

På fredag kommer FN:s säkerhetsråd att hålla i ett krismöte med anledning av protesterna i Iran, rapporterar Reuters. Detta på begäran av USA som får kritik av Ryssland för att vilja ta upp frågan.

Ryssland menar rent av att mötet i FN:s säkerhetsråd skulle vara ”skadligt och destruktivt”

– Vi ser ingen roll för FN:s säkerhetsråd i den här frågan. Irans inrikesfrågor har ingenting att göra med FN:s säkerhetsråd, säger vice utrikesminister Sergei Ryabkov.

Mötet, som hålls i New York, är planerat till fredag eftermiddag lokal tid.

Publisert:

LÄS VIDARE