Sida flyttas till Botkyrka

NYHETER

Regeringen fortsätter att flytta myndigheter från Stockholm.

Drygt 500 tjänster på Sida flyttas till Botkyrka.

– Vi vill se ett Sverige som håller ihop och i det arbetet är det väldigt viktigt med statlig närvaro. Det är en fråga om legitimitet, såväl på landsbygd som stad och ytterområden, säger bistånds- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens.

Hon bekräftar att regeringen avser att flytta Sida från Stockholms innerstad till Botkyrka. Det berör drygt 500 tjänster.

– Jag är naturligtvis väldigt glad, säger kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin.

Flytten kommer att förändra förutsättningarna för hela kommunen, tror hon.

– Det är enormt viktigt med statlig närvaro, även i ytterområdena, säger hon.

Lokalsamhället med restauranger och kaféer kommer att påverkas positivt, tror hon.

Enligt SVT NYheter handlar det om totalt 900 statliga tjänster som ska utlokaliseras från Stockholm. Senare i dag har statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff på Tullverket i Malmö, då ytterligare besked väntas.

Annan verksamhet ska flytta till Västsverige och Skåne, enligt SVT.

Regeringens mål är att totalt 2 000 statliga jobb ska ha omlokaliserats eller tillkommit utanför Stockholm under innevarande mandatperiod. Tidigare har beslut fattats om att flera myndigheter ska flytta till andra delar av landet. Till exempel ska 120 jobb på Strålsäkerhetsmyndigheten flyttas till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet till Luleå och Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Sida – snart i Botkyrka, erfar SVT. Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM